Hlavní obsah

Evraz v Ostravě bude propouštět až 200 lidí

Právo, Anna Bortlíčková
Ostrava

Ostravská hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS) se chystá propustit zhruba 200 lidí. Kvůli nedostatku zakázek odstaví od února provoz, který vyrábí komponenty pro výstavbu dálnic. Pokud se situace se zakázkami zlepší, lidé by údajně měli mít možnost se do podniku vrátit.

Článek

„Těžká profilová trať má zakázky do konce ledna, pak by měla být odstavena. Vyrábějí se tam profily pro dálnice, a jak se omezila výstavba dálnic, zakázky nejsou,“ řekl Právu místopředseda odborové organizace v EVS Zdeněk Kološ. Doplnil, že asi 50 zaměstnanců má být přeřazeno na jinou práci v podniku a kolem 200 lidí má dostat výpovědi s odstupným až 15 platů v závislosti na počtu odpracovaných let v podniku.

„Výpovědi by měly dostat do konce ledna, další dva měsíce by pak ještě měli být v práci a pak odcházet. Zatím je takový plán, ale může se to ještě změnit. Projednávat se to bude s každým zaměstnancem zvlášť,“ popsal Kološ. Lidé mají podle Kološe přislíbeno, že kdyby se situace zlepšila a byly by zakázky, budou se moci vrátit na pracoviště.

Mluvčí EVS Jaromír Krišica Právu potvrdil informace o chystaném odstavení zmíněné válcovací tratě a propouštění. „Evropský trh válcovaných výrobků zaznamenává pokračující propad poptávky hlavně v oblasti dlouhých výrobků používaných ve stavebnictví,“ uvedl.

Dodatečné odstupné

„Odstavení trati se dotkne 200 zaměstnanců, ale kolik jich bude přesně propuštěno, v této chvíli řešíme, protože chceme, aby pracovníci, kteří jsou klíčoví pro případný opětovný rozběh provozu těžké profilové trati, zůstali zaměstnanci naší společnosti,“ dodal Krišica.

Jak dále mluvčí uvedl, zaměstnanci mají nárok na standardní tříměsíční odstupné a také na dodatečné odstupné až 12 měsíčních průměrných platů podle délky trvání zaměstnaneckého poměru. „Společnost zaměstnancům poskytne osobní poradenství a podporu při hledání možností nového zaměstnání. V případě obnovení výroby budou mít při náboru tito zaměstnanci přednost před dalšími uchazeči,“ doplnil Krišica.

Kološ řekl, že odbory s propuštěním nesouhlasí, nic proti tomu ale nenadělají, protože zaměstnavatel neporušil kolektivní smlouvu a propouštění nahlásil i na úřad práce. Vladana Piskořová z úřadu práce v Ostravě potvrdila, že firma Evraz Vítkovice Steel nahlásila propuštění přibližně 200 lidí. „Podrobnější informace nám dodají v lednu,“ sdělila. Společnost Evraz Vítkovice Steel má nyní necelých 1400 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám