Hlavní obsah

Eurozóna se dostala do recese

Brusel

Ekonomika eurozóny vstoupila do recese. V letošním třetím čtvrtletí její hrubý domácí produkt (HDP) podruhé v řadě mezičtvrtletně klesl, tentokrát o 0,1 procenta. Hospodářství celé Evropské unie však po propadu ve druhém čtvrtletí ve třetím zvýšilo výkon, a to o 0,1 procenta. Uvedl to Evropský statistický úřad (Eurostat).

Foto: Kai Pfaffenbach/Files , Reuters

Eurozónu zasáhla recese.

Článek

Statistici rovněž doplnili, že ve druhém čtvrtletí hospodářství v obou blocích proti prvnímu kvartálu propadlo o 0,2 procenta.

Česká ekonomika poklesla mezičtvrtletně v období od července do září o 0,3 procenta, tedy stejně jako hospodářství Španělska. [celá zpráva]

Hůře na tom mezi 19 z 27 států, u nichž jsou data dostupná, byly už jen tři země – Kypr (-0,5 procenta), Nizozemsko (-1,1 procenta) a Portugalsko (-0,8 procenta).

U Řecka, na které současná krize dopadá velmi tvrdě, tento údaj není dostupný. U něj statistici uvedli pro třetí čtvrtletí alespoň srovnání se stejným obdobím loňského roku. To pak říká, že tamní ekonomika propadla o 7,2 procenta, tedy zdaleka nejvíce z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám