Hlavní obsah

Eurozóna je v krizi, šanci mají jen Spojené státy evropské, tvrdí americká banka

Novinky, toh

Velká americká banka Citigroup varovala své klienty před hrozící krizí Eurozóny. Finanční dům tvrdí, že 16 zemí platících eurem stojí nad propastí. Šanci mají uspět jen Spojené státy evropské fungující na jednotné rozpočtové a politické úrovni.

Článek

„Evropa musí povstat a rozhodnout se, jestli se stane Spojenými státy evropskými nebo jen směskou nezávislých zemí,“ uvedl analytik z Citigroup Tom Fitzpatrick.

Jedna z největších finančních institucí v USA tvrdí, že i kdyby se vyřešily současné problémy Řecka, eurozóna se stejně rozpadne. „Bez pozornosti velký členských zemí, zejména Německa, se obáváme, že euro jako jednotná měna je nevyhnutelně odsouzena k zániku,“ dodal analytik.

Například významný investor a guru finančních trhů George Soros již v únoru upozornil, že eurozóna bez jednotné rozpočtové politiky míří ke kolapsu.

„Pomoc pro Řecko by mohla být dostačující, ale ještě zbývá zajistit Španělsko, Itálii, Portugalsko a Irsko. Společně dohromady jsou příliš velkým soustem i pro Evropu. Pokud bude Řecko zachráněno, potíže euru zdaleka ještě nekončí,“ předpověděl Soros před časem v listu Financial Times.

Po dluhových problémech Řecka se objevily informace, že s dluhy by mohly mít potíže další evropské země. Ratingové agentury jim hrozí snížením hodnocení schopnosti dostát svým závazkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám