Hlavní obsah

Eurotel zaplatí pokutu 48 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší správní soud v úterý rozhodl, že operátor Eurotel musí zaplatit pokutu 48 miliónů korun, kterou v roce 2002 dostal od antimonopolního úřadu. Podle něj Eurotel společně s T-Mobilem zneužily své postavení na trhu, protože účtovaly neoprávněně vyšší částky za volání do sítě Oskar než za volání mezi sebou.

Foto: Garden Food Festival

Radek Kašpárek při Garden Food Festivalu v Ostravě

Článek

Eurotel se bránil tím, že propojovací poplatky do sítě Českého Mobilu, dnes Oskar Mobilu, byly vyšší než do sítě T- Mobile. To ale u soudu neprokázal. Pokutu bude muset zaplatit, možnost odvolání už neexistuje.

Eurotel s rozhodnutím soudu nesouhlasí. "Budeme zvažovat, že podáme stížnost k Ústavnímu soudu," řekla mluvčí společnosti Diana Dobálová.

Hlavní námitka společnosti proti pokutě spočívala v tom, že antimonopolní úřad při vyměřování pokuty pochybil. Neprokázal, že Eurotel měl dominantní postavení na trhu, verdikt úřadu podle právního zástupce operátora Pavla Dejla prý odporuje i rozhodnutím Evropské komise.

To si ale soud při rozhodování nemyslel. Soudce Václav Novotný nepřemýšlel ani o tom, že by pokutu snížil, protože zaplatit 48 miliónů je v možnostech operátora.

O pokutu se soudí i T-Mobile

"Tento případ jasně prokazuje, že ochrana hospodářské soutěže přináší občanům České republiky prospěch." reagoval na rozhodnutí soudu předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář.

Jeho úřad vyměřil za stejný prohřešek pokutu i T-Mobilu, dříve Radiomobilu, zaplatit má 15 miliónů korun. I on se brání u správního soudu. O jeho žalobě se bude teprve rozhodovat. Dá se předpokládat, že výsledek bude stejný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám