Hlavní obsah

Europoslanci chtějí snížit ceny za roaming až o 70 procent

– BRUSEL

Pokles cen roamingu, tedy volání z mobilních telefonů ze zahraničí a do zahraničí, požadují europoslanci. Mělo by se jednat až o sedmdesátiprocentní pokles cen. Vyplývá to z návrhu legislativy, která byla v úterý v Brusela představena.

Článek

"Ceny se liší a jsou mnohdy gigantické a málo transparentní pro zákazníky," řekl překladatel návrhu Paul Rübig. "Volání z pláže na dovolené nesmí být dražší než let letadlem," dodal.

Boj proti údajně přemrštěným poplatkům za roaming před časem rozpoutala již Evropská komise a vzbudila tím nevoli u mobilních operátorů. Podle nich se ceny postupně snižují. Zároveň však varují před legislativou, jež by je poplatky donutila zlevnit ještě více. Poté by se to prý odrazilo na ceně jiných služeb. Vůbec poprvé se však otázka roamingu dostává do Evropského parlamentu, jehož postoj také bude hrát roli.

Z návrhu je zřejmé, že legislativa se opírá o tři "pilíře". První z nich znamená, že by neměly být ohroženy žádné současné smlouvy mezi operátory a jejich zákazníky. Druhý počítá s vytvořením takzvaného "eurotarifu". V něm by byly ceny hovorů zřejmě nastaveny tak, jak si to přeje Brusel. Klienti by však nadále mohli využívat i dalších nabídek operátorů. Třetím pilířem je závazek operátorů, že "regulovanou" cenu mezinárodních hovorů udrží stejnou i po delší dobu trvání smlouvy se zákazníkem.

Návrhem se nyní budou zabývat nejen europoslanci, ale zřejmě se naplno rozběhnou i společná jednání Evropské komise, Evropského parlamentu a členských států EU, kteří se budou snažit dosáhnout určitého kompromisu. "Byli bychom rádi, kdyby se to podařilo do léta," uvedl Rübig.

Reklama

Výběr článků

Načítám