Hlavní obsah

Euro se propadlo na téměř devítileté minimum vůči dolaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Euro se v pondělí propadlo na téměř devítileté minimum vůči americkému dolaru, dostalo se tak pod psychologicky důležitou hranici 1,2 USD. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů vyhlídky na další uvolňování měnové politiky v eurozóně a politická nejistota v Řecku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu eura

Článek

Euro sestoupilo až na 1,1864 USD, tedy na nejnižší úroveň od března 2006. Pod hranici 1,2 USD se dostalo poprvé od léta 2010, napsala agentura DPA. Vůči japonskému jenu se jednotná evropská měna propadla na dvouměsíční minimum 146,36 JPY.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V loňském roce euro vůči dolaru oslabilo o téměř 12 procent. Dolar těží z očekávání, že americká centrální banka (Fed) v příštím roce zahájí zvyšování úrokových sazeb. Od Evropské centrální banky (ECB) se naopak očekává další uvolňování měnové politiky, což tlačí euro dolů.

Statistický úřad Eurostat ve středu zveřejní rychlý odhad prosincového vývoje inflace v eurozóně. Ekonomové odhadují, že spotřebitelské ceny v eurozóně v prosinci meziročně klesly o 0,1 procenta po listopadovém nárůstu o 0,3 procenta.

K poklesu eura přispívá rovněž nejistota před parlamentními volbami v Řecku. Favoritem voleb je opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA), která se staví proti úsporným opatřením vlády spojeným s mezinárodním záchranným programem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám