Hlavní obsah

EU už nechce krmit řeckou černou díru. Půjčky mají jít do svěřeneckého fondu

Novinky,
Brusel
Aktualizováno

Jakákoli další finanční pomoc Řecku by měla být podle nového francouzsko-německého plánu rozdělena. Část prostředků by totiž neměla jít přímo Aténám, ale do speciálního svěřeneckého fondu, z něhož se budou vyplácet splátky dluhu. Zbytek prostředků by pak dostalo Řecko přímo, jako tomu bylo u stávajícího návrhu půjček.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Situaci v Řecku vyostřují stávky a protesty.

Článek

Cílem je, aby případné stažení pomoci Řecku nevyvolalo paniku na finančních trzích. Držitelé řeckých dluhopisů by tak měli jistotu, že budou vyplaceni.

Jen zbytek částek by šel Aténám, ale ten by mohl být zablokován, pokud by neplnily požadavky reforem.

Vysoký francouzský představitel řekl listu Financial Times, že plán má podporu Evropské komise i některých zemí eurozóny. Podle něj představuje "cestu, jak se vyhnout Damoklovu meči selhání ", a přitom umožňuje stále tlačit na Řecko, aby provedlo reformy.

Idea, že přednost by měly splátky půjček, se objevila už v lednovém kontroverzním německém návrhu, který také vyzýval k ustavení rozpočtového komisaře, jenž by mohl vetovat řecké plány výdajů.

Představitelé eurozóny jsou přesvědčeni, že svěřenecký účet by mohl dát Evropské unii i Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) lepší kontrolu nad použitím půjček, aniž by byla omezena rozpočtová suverenita Atén. Řecko se postavilo tvrdě proti plánu na ustavení rozpočtového komisaře s právem veta. Cítilo to jako ztrátu své svrchovanosti.

Francouzský představitel uvedl: „Je to lepší nápad než návrh rozpočtového komisaře. Je mnohem přijatelnější."

Vztahy mezi Řeckem a zbytkem eurozóny jsou na bodu mrazu. Eurozóna odmítla dál čekat na rozhodnutí Atén, zda přijmou podmínky další pomoci ve výši 130 miliard eur.

Atény dokonce popřely, že jim Evropská komise dala termín do pondělí, a tvrdily, že je ještě čas do dalšího setkání ministrů financí EU. Ti se přitom měli původně setkat v pondělí. [celá zpráva]

Řecké strany vládní koalice odložily rozhodnutí o přijetí dohody s mezinárodními věřiteli na podmínkách nového záchranného balíku na úterý.

První půjčka Řecku nestačila

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur. Tato částka ale nebude stačit a loni v říjnu se eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý úvěrový program. Řecku bez nového úvěru hrozí již v březnu bankrot.

Ministr pro administrativní reformy Dimitris Reppas v pondělí večer oznámil, že vláda přijala požadavek mezinárodních věřitelů na seškrtání 15 000 míst ve státní správě.

Řecko v úterý v aukci prodalo krátkodobé pokladniční poukázky v objemu 812,5 miliónu eur (asi 20,3 miliardy Kč) se splatností šest měsíců. Průměrný úrok nepatrně klesl z 4,9 na 4,86 procenta. Poptávka převýšila nabídku 2,72krát.

Reklama

Výběr článků

Načítám