Hlavní obsah

EU obviňuje společnost Visa z porušování pravidel konkurence

– BRUSEL

Evropská komise v úterý obvinila společnost Visa z porušování konkurence. Společnost nepovolila americké bance Morgan Stanley, aby v Evropě používala její síť. Visa se obvinění brání tím, že nechce aby její síť využívala společnost, která jí konkuruje. Stanley Morgan totiž provozuje vlastní síť karet Discover.

Foto: Nová Akropolis Plzeň
Článek

"Komise soudí, že společnost Visa neaplikuje nediskriminační a objektivní podmínky pro všechny společnosti, které se o členství ucházejí, stejně," tvrdí komise ve svém sdělení.

Visa už dříve totiž povolila vstup do svých sítí jiným bankám, které také mají vlastní síť platebních karet. Například společnosti Citigroup, která provozuje karty Dinner´s Club.

"Visa nedokázala vysvětlit, proč tak rozsáhlé společnosti, jako je Dinner´s Club, povolení dá a regionální společnosti, jako je Discover, ne," uvedla komise.

Dinner´s Club funguje na evropské trhu, kde znamená pro Visu velkou konkurenci. Naopak karty  Discover jsou platné jen v USA, a argument konkurence je tudíž komise neopodstatněný.

"Karty Discover přímo konkurují kartám Visa," řekl mluvčí společnosti. Visa teď má tři měsíce na to, aby své rozhodnutí Evropské komisi zdůvodnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám