Hlavní obsah

EU neschopna dohody o reformě eura

– BRUSEL

Ministři financí států EU, které používají euro, se nemohou dohodnout na pravidlech, která budou platit pro další existenci jednotné evropské měny euro. Mnohé státy navíc chtějí zmírnit tzv. Pakt stability, který zemím používajícím euro ukládá maximálně tříprocentní deficit rozpočtu. Ten ostatně již dnes některé státy porušují.

Foto: Jiří Herlitze
Článek

Především velké státy EU, Německo, Francie, Itálie, mají problémy s dodržováním tohoto limitu a jejich rozpočty už několik let hranici tří procent HDP překračují. Menší země byly po nočním jednání znechuceny jakousi vlastní dohodou Německa a Francie, jejichž čelní představitelé se dohodli, že budou větší benevolenci v rozpočtových schodcích prosazovat za každou cenu. Obě země překračují limit už několik let a předem říkají, že ještě několik let jej překračovat budou.

Ostatní státy, především Rakousko a Nizozemí se zlobí, protože samy se snaží schodky dodržovat, a velkým, klíčovým zemím unie, porušování pravidel beztrestně prochází.

Výjimka při každé recesi

Situaci se pokouší řešit tzv. lucemburský návrh, který sice zachovává základní pravidla ale definuje, kdy je mohou země porušit. Lucemburský premiér, který skupině předsedá, Jean-Claude Juncker vyjmenoval, v jakých případech by se pakt zmírnil. Bral by v úvahu hospodářský cyklus, střednědobé vyhlídky a plánované hospodářské reformy. Ohled by byl také na to, zda se země snaží schodek splácet.

Významnou novinkou je možnost vést vyšší než tříprocentní deficity v případě jakéhokoli ekonomického poklesu. Až dosud se tato možnost omezovala pouze na případy těžké krize, kdy by HDP klesal o nejméně dvě procenta.

Německo: nenecháme si komplikovat reformy

Pro některé státy, například Rakousko nebo Nizozemsko, hraničí tyto návrhy s nepřijatelným poškozováním paktu stability a tudíž oslabováním jednotné měny.

Pro Německo nejdou naopak dost daleko. Stanovisko nejsilnější, ale nemocné, evropské ekonomiky je pro budoucnost paktu stěžejní. "Berlín se rozhodl provést nepopulární reformy a nemíní dovolit, aby Evropská unie tento proces komplikovala," vyložil německý diplomatický zdroj.

"Možná ne dnes, ale nakonec přece jen uspějeme," řekl německý ministr financí Hans Eichel. Na stranu Německa a Francie se přidává i Itálie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám