Hlavní obsah

EU chce zvýšit záruky na vklady na 100 000 eur, Kalousek není proti

BRUSEL
Aktualizováno

Evropská komise ve středu navrhla postupně zvýšit minimální záruku pro bankovní vklady drobných střadatelů na 100 000 eur (zhruba 2,5 miliónu Kč). Ještě před týdnem se přitom dohodla na garanci 50 000 eur, kterou v úterý schválila i česká vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Cílem opatření je podle komise posílit ochranu střadatelů a zvýšit jejich důvěru ve "finanční záchranou síť".

Ministr financí Miroslav Kalousek ve středu řekl, že je ochotný garance změnit až na oněch 100 000 eur, ale pouze s tou podmínkou, že některé země, které schválily neomezené ručení za vklady, tyto zruší. Neomezeně peníze garantují Německo, Dánsko, Irsko, Slovensko nebo Rakousko.

"Záleží nám zejména na dodržování pravidel férové soutěže a vnitřního trhu v Evropské unii. To znamená, že bychom byli ochotni přistoupit na takový kompromis za předpokladu, že by na něj přistoupily všechny ostatní země. A státy, které deklarovaly absolutní vklady, by tuto deklaraci odvolaly a všichni se přihlásili ke 100 000 eur," řekl Kalousek.

Podle něj by se zvýšení garancí toho příliš nezměnilo, protože už suma 50 000 eur pokrývá 97 procent vkladů v Česku.

Podle návrhu novely směrnice se zároveň zkrátí lhůta pro výplatu vkladů v případě krachu banky ze tří měsíců na tři dny. Návrh nyní musí posoudit Evropský parlament a členské státy.

ČSSD bude návrh prosazovat

ČSSD podle svého místopředsedy a stínového ministra financí Bohuslava Sobotky bude návrh EK ve Sněmovně prosazovat. „ČSSD navrhne navýšení limitu na 100 tisíc eur,“ oznámil Sobotka na úterní tiskové konferenci v Lidovém domě. Doplnil, že ČSSD půjde cestou pozměňovacího návrhu. Podle Sobotky to ale neznamená, že jeho strana ustupuje od názoru, že by měly být vklady garantovány stoprocentně do roku 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám