Hlavní obsah

Estonsko si chce založit vlastní digitální měnu

Novinky, bož

Estonsko chce spustit vlastní virtuální měnu Estcoin, informoval server americké televize CNBC. Stát tak reaguje na popularitu digitálních měn jako Bitcoin nebo Ethereum. Právě zakladatel Etherea Vitalik Buterin má Estonsku s projektem pomáhat.

Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy, Profimedia.cz

Estonsko chce spustit vlastní virtuální měnu Estcoin, informoval server americké televize CNBC.

Článek

Estonsko je dlouhodobě světovým lídrem v elektronizaci veřejné správy, takzvaném e-Governmentu. Estonci si přes internet mohou založit firmu, stejně jako platit daně nebo volit. V roce 2014 navíc Estonsko spustilo projekt, který umožňuje okusit část těchto výhod i lidem, kteří nedisponují estonským občanstvím.

Takzvané e-rezidentsví mohou cizinci prostřednictvím webových stránek získávat již od prosince 2014. Nejde o totéž jako o občanství nebo povolení k pobytu, e-rezidenti však mohou mimo jiné zakládat firmy v Estonsku, aniž by do něj museli jezdit.

Podle šéfa projektu e-rezidenství už této služby využívá 22 tisíc lidí z celého světa. Právě na tento projekt má virtuální měna Estcoin navazovat. Estonští e-rezidenti dostanou jako první možnost se do projektu zapojit pomocí takzvaného ICO (Initial Coin Offering, první veřejná nabídka digitální měny). Zájemci tak mohou pomoci projekt rozjet tím, že si hned na začátku část Estcoinů koupí.

„ICO v rámci ekosystému e-rezidentství by mohlo vytvořit silné pobídkové sladění mezi e-rezidenty a fondem a – když odhlédneme od ekonomického aspektu – e-rezidenti se budou více cítit jako komunita, vzhledem k tomu, že bude více věcí, které mohou dělat společně,” uvedl k tomu poradce projektu a zakladatel virtuální měny Ethereum Vitalik Buterin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám