Hlavní obsah

Elektřina i plyn v příštím roce zdraží. ERÚ zvýšil regulovanou cenu

Elektřina a plyn v příštím roce lidem zdraží. Regulovaná cena elektřiny bude pro české domácnosti vyšší v průměru o 3,7 procenta, u plynu to bude 2,4 procenta. Na středeční tiskové konferenci to uvedl Stanislav Trávníček, předseda rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny energií stanovuje.

Elektřina i plyn v příštím roce zdraží Video: ČTK

 
Článek

V celkových cenách se změny projeví přibližně dvouprocentním nárůstem u elektřiny, jednoprocentním u plynu. Další zdražení lidi čeká u neregulované složky ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze, uvedl ERÚ.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu,” řekl Trávníček.

TK Energetického regulačního úřadu (ERÚ ), kde představí regulované ceny elektřiny a plynu pro příští rokVideo: ČTK

„Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,” dodal.

V důsledku toho ERÚ očekává, že v příštím roce domácnostem celková cena elektřiny vzroste v průměru o téměř pětinu. U plynu očekává zvýšení cen zhruba o čtvrtinu.

Za plyn si připlatí také klienti Pražské plynárenské

Ekonomika

U elektřiny tvoří regulovaná část stanovovaná ERÚ 40,6 procenta výsledné ceny, tedy méně než v letošním roce. U plynu tvoří regulovaná cena 18,6 procenta, letos to byla třetina.

V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

U jednotlivých distributorů elektřiny je zvýšení regulované ceny pro domácnosti podobné. Nejvyšší má E.ON s 3,9 procenta, naopak nejnižší PRE s 3,3 procenta. Regulovaná cena na území ČEZu je pak 3,6 procenta.

Pražská plynárenská má vyšší nárůst ceny

U distributorů plynu je však podstatný rozdíl. Zatímco na území Innogy je nárůst 1,8 procenta a u E.ONu 3,3 procenta, tak u Pražské plynárenské se jedná o 5,9 procenta.

„Je to tím, že Pražská plynárenská se nachází v jiném investičním cyklu. Obnovují se sítě na území hlavního města. K celkové hodnotě majetku firma v současné době vynakládá ročně kolem deseti procent na investice, oproti ostatním společnostem, kde to je kolem čtyř až šesti procent,“ vysvětlil Trávníček na tiskové konferenci rozdíl v cenách.

Další společnost zdraží v příštím roce teplo, někde až o 60 procent

Ekonomika

Více budou platit i i firmy

A za elektřinu si příští rok připlatí i firmy, zásadní vliv má podle ERÚ růst cen na velkoobchodních burzách. Regulovaná složka elektřiny na hladině velmi vysokého napětí tvoří 17 procent z ceny, u vysokého napětí to je 29 procent. ERÚ očekává, že celková cena elektřiny pro firmy a podniky v příštím roce vzroste na vysokém napětí v průměru o 44,4 procenta a na velmi vysokém napětí o 52,6 procenta.

Samotná regulovaná složka ceny elektřiny firmám a podnikům na hladině velmi vysokého napětí v příštím roce klesne v průměru o sedm procent, na hladině vysokého napětí naopak mírně vzroste o 0,3 procenta, oznámil úřad. U velkoodběratelů a středních odběratelů plynu regulovaná složka mírně klesne, v průměru o 0,1 procenta, uvedl ERÚ. Na ceny u elektřiny na těchto hladinách má vliv především podpora pro nové zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám