Hlavní obsah

Elektronické dálniční známky u sousedů: fungují už roky a kontrolují je kamery

Právo, Novinky, bož, ivi (Bratislava), tov

Zatímco Českem v posledních dnech hýbe kauza předražené zakázky na e-shop k novému systému elektronických dálničních známek, u našich východních i jižních sousedů takový systém funguje již roky. Zatímco v těchto zemích kontroluje SPZ kamerový systém a neplatiči automaticky přijde domů pokuta, v Česku budou muset řidiče fyzicky zastavit policisté.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky v Česku za 401 milionů korun získala od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) bez soutěže společnost Asseco Central Europe.

Na Slovensku systém funguje čtyři roky

Už čtyři roky – od roku 2016 – existují na Slovensku elektronické dálniční známky, které je možné zakoupit na webu eznamka.sk nebo v prodejních místech po celé zemi. Jedná se většinou o čerpací stanice, ale na hraničních přechodech jsou také automaty na prodej známek.

Na Slovensku je možné zakoupit roční, klouzavé 365denní, 10denní a 30denní dálniční známky. Roční dálniční známky jsou platné od 1. ledna příslušného roku do 31. ledna příštího roku. Letošní novinkou jsou pak „klouzavé 365denní kupony, které je možné zakoupit kdykoliv během roku a platí pak po následujících dvanáct měsíců.

Poslanci z dozorčí rady dopravního fondu o předražené zakázce na e-shop věděli

Ekonomika

„Slovensko je jednou z mála zemí, které umožňují využívat elektronickou dálniční známku s 365denní platností. Řidiči a majitelé vozidel, kteří nekupují roční dálniční známku hned začátkem roku, tím získávají možnost využívat zpoplatněnou silniční síť plných 12 měsíců,“ uvedl generální ředitel firmy SkyToll Matej Okáli.

V ceně dálniční známky jsou zahrnuty také služby dálniční patroly, jejímž hlavním úkolem je poskytnout pomoc motoristům v nouzových situacích na dálnicích a rychlostních silnicích. Patrola zabezpečí označení stojícího vozidla dopravním značením, pomoc při poruše vozidla a poskytnutí informací o odtahových službách.

O pomoc je možné požádat na telefonním čísle 0800100007 čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu.

Úhradu dálniční známky kontrolují kamery mýtných bran a speciální mobilní hlídky Národní dálniční společnosti s přenosnými kamerovými zařízeními. V případě jízdy bez dálniční známky je řidič pokutován automaticky.

„Pokud zjistí slovenská Národní dálniční společnost vozidlo bez zaplaceného poplatku, automaticky mu bude domů zaslána pokuta,“ uvádí Ústřední automotoklub.

Organizátoři hackathonu v pondělí nabídnou státu e-shop zdarma

Ekonomika

Pokuta za jízdu bez dálniční známky činí 150 eur. Pokud řidič pokutu zaplatí do 15 dnů, je tato částka snížena o 50 eur. Poplatek nemusí platit držitelé průkazu zdravotně tělesně postižených. Musí však podat žádost. To je rovněž možné učinit elektronicky.

Rakousko v prosinci oslavilo druhé výročí

V Rakousku funguje digitální viněta od prosince 2017. Lze ji zakoupit v e-shopu na adrese asfinag.at, případně v bezplatné elektronické aplikaci. O systém se stará veřejná společnost Asfinag, která je zodpovědná za stavbu a správu rakouských dálnic a rychlostních silnic.

Aktuálně se zde prodává desetidenní známka za 9,40 eura (235 korun) pro vozidla do 3,5 tuny a za 5,40 eura (135 korun) pro motocykly. Dvouměsíční vinětu v rakouském e-shopu pořídíte za 27,40 eura (690 korun) pro automobil a za 13,70 pro motocykl. Roční dálniční známka vás vyjde na na 91,10 eura (2290 korun) pro automobil a na 36,20 eura (930 korun) pro motorku.

Vzhledem k povinnostem týkajícím se ochrany spotřebitelů jsou však kupony zakoupené přes e-shop nebo aplikaci platné až 18 dní po transakci. Kdo tedy chtěl mít vinětu platnou od prvního února, musel si ji v e-shopu nebo aplikaci koupit nejpozději 14. ledna.

Pokud to nestihl, stále má možnost si elektronickou známku zakoupit u vybraných rakouských čerpacích stanic či v některých trafikách. Stejně tak jsou k dostání v automatech zřízených rakouskými automotokluby nebo Asfinagem.

Ve všech případech je elektronická známka propojena s poznávací značkou vozidla a e-mailovou adresou řidiče. Na rozdíl od fyzické známky není třeba kupovat povolení pro každý automobil zvlášť. Rakousko totiž umožňuje používat jednu poznávací značku pro tři vozidla.

Soud EU zatrhl Němcům mýto pro osobní auta

Ekonomika

Digitální elektronické známky v Rakousku jednak namátkově kontrolují revizoři Asfinagu, jednak mobilní kontrolní kamery.

V Česku budou kontrolovat policisté

V České republice se s kontrolou prostřednictvím kamer nepočítá. „Návrh novely zákona o pozemních komunikacích nikdy neobsahoval automatizované odesílání pokut v rámci identifikace neplatiče přímo z bran či na základě rozpoznání SPZ projíždějícího vozidla,” sdělila Novinkám Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„V tuto chvíli slouží kamerové systémy umístěné na mýtných branách ke statistickým účelům a také pro další agendy dopravy,” dodala.

Řidiče bez platné známky tak bude muset fyzicky zastavit policie. Zakladatel Hlídače státu Michal Bláha pro DVTV uvedl, že policie bude za tímto účelem pořizovat 60 nových vozidel.

Vozidla, která mají zastavit, jim nicméně pomohou vytipovat právě kamery. „Policie a celní správa se budou moci dálkově připojit ke konkrétní bráně, pomocí ní vykonávat kontrolu a vozidla mohou zastavovat na vhodném místě a okamžitě pokutovat,” vysvětlila Bartáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám