Hlavní obsah

Elektřina opět podraží

Praha

Domácnosti si v příštím roce budou muset opět připlatit za elektřinu. Podle úterního vyjádření Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dosáhne zdražení v průměru 3,4 procenta. Malým podnikatelům elektřina zdraží o 4,3 procenta, ceny pro velkoodběratele vzrostou o šest až 6,6 procenta. Ceny se budou lišit podle regionu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hlavní vliv na zdražení má podle ERÚ loňský prudký rozvoj fotovoltaických elektráren a růst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu, uvedla v úterý na tiskové konferenci předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Pro omezení vlivu obnovitelných zdrojů na ceny elektřiny vláda pro příští rok stejně jako loni vyčlenila 11,7 miliardy korun.

Vitásková upozornila, že obnovitelné zdroje se budou promítat do cen elektřiny i v dalších letech. Nyní hrozí podle ní velký problém s podporou biometanu.

Pokles cen se projeví až o rok později

Významný vliv na ceny pro spotřebitele má také letošní růst cen na velkoobchodním trhu. Zdražení přišlo po rozhodnutí Německa odstavit v příštích letech všechny své jaderné elektrárny. Od října 2010 do září 2011 vzrostla průměrná cena elektřiny na trhu o zhruba desetinu. "V poslední době dochází k dalšímu mírnému poklesu cen elektřiny, který se ale projeví až v cenách za rok 2013," uvedl ERÚ.

Regulované ceny související s dodávkou plynu, které tvoří zhruba pětinu celkové ceny, pro rok 2012 naopak klesají. Cena za přepravu plynu klesne o 9,7 procenta, cena za distribuci se sníží o 2,9 procenta. Neregulovanou část ceny však plynárenské společnosti letos výrazně zvyšovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám