Hlavní obsah

Ekonomové: Vláda svými kroky spíš zdražuje, než zlevňuje

Novinky, Tomáš Volf, ren

Dosavadní kroky i plánovaná opatření současné vlády Andreje Babiše (ANO) urychlí zdražování řady výrobků a služeb, opačných příkladů je pomálu. Vyplývá to z komentářů Novinkami oslovených ekonomů. Možné zdražování v souvislosti s projednávaným daňovým balíčkem kritizuje opozice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Současná koalice ANO a ČSSD vládne od loňského června. Minulý měsíc se jí například ve Sněmovně podařilo prosadit rozšíření elektronické evidence tržeb na řemeslníky a další obory.

„Podobně jako u prvních vln EET lze očekávat, že po rozšíření EET budou zdražovat živnostníci a firmy, kterých se rozšíření týká. Zdražovat by se mohlo například ve stavebnictví, v autoservisech či u kulturních a zábavních služeb, řekl Novinkám analytik BH Securities Štěpán Křeček.

V poslední době se hodně mluví o zdražování alkoholu, cigaret a hazardu, kde vládní balíček zvyšuje zdanění. Sněmovna by ho mohla schvalovat ještě v říjnu. Vláda argumentuje hlavně ochranou zdraví občanů, zároveň ale přiznává, že je balíček důležitý i pro státní rozpočet.

Sněmovnu čeká boj o daňový balíček

Ekonomika

Podle Křečka lze dále také očekávat zdražování u bank kvůli zavádění Fondu národního rozvoje. „Banky mohou například upravit své poplatky či dál udržovat velmi nízké úroky u vkladů. Podobné to může být i u pojišťoven po zdanění rezerv. Pojišťovny mohou začít nabízet méně výhodné pojistky nebo mohou navýšit jejich ceny,” soudí.

Co se bank týče, koaliční ČSSD volá po zavedení zvláštní sektorové daně. Ta by na banky a následně klienty dopadla ještě výrazněji. ANO sektorovou daň pro banky odmítá.

Levnější jízdné

„To, že má vláda možnost upravovat nastavení parametrů daňového systému, tak samozřejmě ovlivňuje i inflaci. Problémem je, že dopad změny daně nemusí plně odpovídat výslednému zlevnění nebo zdražení zboží a služeb,” komentoval pro Novinky ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák. Například stravování bude přeřazeno do snížené sazby DPH, ale restaurace ceny nesníží a o snížení daně si zvýší marži, ilustroval.

V rámci rozšíření EET bylo jako určitá kompenzace přijaté snížení DPH na některé služby a zboží, jako např. opravy kol, kadeřnictví či točené pivo.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

„Pokud se podívám na kroky současné vlády, tak ta ve svém volebním období zboží a služby zdražovala, ale i zlevňovala. Hodně diskutované bylo například snížení jízdného pro studenty a seniory, což se obratem promítlo do poklesu cen dopravních služeb,” řekl Novák. Upozornil, že hodnotí jen dopad na ceny, nikoli zda to bylo či nebylo správné.

Na inflaci mají nepřímý vliv i další kroky vlády, jako třeba růst platů ve veřejném sektoru. Státní zaměstnanci si díky tomu mohou dovolit více utratit, na což může podnikatel reagovat zvýšením ceny.

„Specifickým faktorem jsou regulované ceny – např. současný růst cen elektřiny v regulované složce. To již přímo sice nespadá pod vládu, ale Energetický regulační úřad je orgánem státní správy a je řízen Radou, jejíž členy jmenuje a odvolává vláda,” dodal ekonom.

Opozice čeká zdražení, zlevnění ne

Pokud projde vládní daňový balíček, který je ve Sněmovně před třetím čtením, dojde podle opozičních poslanců nutně ke zdražení lihovin, tabáku, hazardu i služeb pojišťoven. „K tomu dojde zcela jistě právě zásahem vlády,“ uvedl pro Novinky předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zlevnění naopak opozice neočekává. „Plynule se zdražuje vše s postupem inflace a vzrůstající kupní silou. Tam, kde dojde ke snížení sazby DPH, tam nedojde ke zlevnění. Těžko si umím představit něco, co se bude zlevňovat,“ dodal Kalousek.

To, že podnikatelé neradi zlevňují, ani když klesne DPH, ovšem není faktor, který může vláda ovlivnit. Ministryně financí Alena Schillerová ujišťuje, že u vodného a stočného má stát možnosti, jak zlevnění po snížení daní pohlídat. Zda se to podaří, ukáže až čas.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík upozorňuje na další dopady daňového balíčku. „Je tam zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí z tisíce na dva tisíce korun. Lidem nezbývá nic jiného než poplatek zaplatit,“ řekl Novinkám. Vláda podle něj argumentuje tím, že se zvyšují administrativní náklady. „Na druhou stranu vláda vůbec nezohledňuje, že v důsledku digitalizace musí zase výdaje klesat,“ dodal Ferjenčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám