Hlavní obsah

Ekonomové: Vláda postupuje účelově, aby na pomoc dosáhly i Smartwings

Novinky, bož

Změna podmínek programu státních záruk Covid Plus tak, aby ji splnila i letecká skupina Smartwings, je účelová. Uvedli to ekonomové oslovení Novinkami. Podle ředitele Liberálního institutu Martina Pánka je jednou z možných motivací blízkost spolumajitele Jiřího Šimáně k premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Foto: Profimedia.cz

Vláda v pondělí schválila změnu podmínek programu státních záruk za úvěry Covid Plus tak, aby je mohla splnit i skupina Smartwings.

Článek

Vláda v pondělí schválila změnu podmínek nového programu státních záruk za úvěry Covid Plus pro firmy s více než 250 zaměstnanci. Program se zárukami až do výše dvou miliard korun otevřela i společnostem z odvětví cestovního ruchu a dopravy, jež z něj byly původně vyloučeny.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy v jedné osobě Karel Havlíček (za ANO) dlouhodobě prosazoval, aby stát dal ad hoc garanci za úvěr až 900 milionů pro leteckou skupinu Smartwings, do níž patří aerolinky České aerolinie (ČSA) a Smartwings. Jednou z podmínek mělo být udržení všech zaměstnanců a přejmenování celé skupiny na ČSA.

Tento postup však kritizovala ministryně Alena Schillerová (za ANO), podle níž ke Smartwings nelze přistupovat jinak než k ostatním firmám. Proti se stavěl také hospodářský výbor Poslanecké sněmovny. Vláda proto podmínky programu Covid Plus upravila tak, aby je splnily i Smartwings.

Smartwings dosáhnou na miliardovou pomoc státu

Domácí

„Člověk se neubrání dojmu, že odstraňování výjimky je z důvodu blízkého vztahu majitelů Smartwings a Regiojetu k premiérovi, alespoň můžeme konstatovat, že toto řešení je lepší než adresná podpora,“ uvedl na dotaz Novinek ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Pozitivní slova však nemůžeme říct o celém programu Covid Plus, který z merkantilistických důvodů, vyvrácených přede dvěma sty lety, podporuje exportéry, přestože exportérům již pomohlo oslabení koruny,“ dodal Pánek.

Merkantilismus je ekonomický směr, který byl populární v 17. a 18. století a klade důraz na maximalizaci exportu.

„To, že se garance budou posuzovat na základě předem stanovených podmínek, je určitě krok dobrým směrem. Podmínky hospodářské politiky by totiž vždy měly být jasně stanoveny předem a pak padni komu padni. Podmínky musí být možno nesplnit, jinak jde o účelovou úpravu,“ domnívá se hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Že se v kvůli jedné firmě „zestandardňují“ podmínky, je podle Bartoně nestandardní. „To, že doposud z programu byly vyňaty firmy z cestovního ruchu, mělo asi nějaký strategický důvod. Ten buď pominul, nebo není jasné, proč tam vůbec výjimka byla,“ dodal.

Skupina Smartwings kvůli krizi propustí až 600 zaměstnanců

Ekonomika

„Pro spoustu firem je to dobrá zpráva, díky Smartwings teď budou moci žádat i ony. Pro plátce daní to znamená větší zadlužení, neboť tlak na zvýšení schodku přes 500miliardovou hranici opět vzroste,“ předpokládá Bartoň.

Ekonom také upozornil na dřívější problémy aerolinek. „Uvidíme, co se stane se stávající podmínkou, že firma nesměla být v potížích před 12. březnem. Že ale stát společnosti nebude diktovat jméno či počet zaměstnanců, jak původně navrhoval ministr Havlíček, nicméně zvyšuje pravděpodobnost jejího přežití. Alespoň prozatím,“ uzavřel Bartoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám