Hlavní obsah

Ekonomika roste. Výrobní haly praskají ve švech

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika se zvedá a moderní průmyslové areály vydělávají jako nikdy předtím. Mají historicky nejvyšší obsazenost, rekordní objem uzavřených nájemních smluv a svižně pokračuje výstavba dalších nových skladů a výrobních hal. Pro investory to je jedním slovem euforie.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výsledky prvního čtvrtletí předčily i ta nejoptimističtější očekávání. „Souhrnně jde o jeden z nejsilnějších kvartálů za posledních deset let,” uvedl Dušan Drábek z poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate.

„Covid urychlil inovace a donutil řadu firem vstoupit do e-commerce, což spolu s oživením ekonomiky zapříčinilo nadprůměrný růst poptávky po skladových prostorách,” dodal Drábek.

Jde o jeden z nejsilnějších kvartálů za posledních deset let
Dušan Drábek, BNP Paribas Real Estate

Podle Drábka byly od ledna do března uzavřeny pronájmy na téměř 760 000 m2 industriálních ploch. To je více než polovina celkového objemu v loňském roce.

Tchibo vyrostlo

I díky aktivitě nájemců klesla míra neobsazenosti na rekordně nízkou hodnotu 3,6 procenta, přičemž v okolí Prahy nebo Brna je to jen 0,9, respektive 2,4 procenta.

Za čtvrtletí podniky poptávaly plochy 759 700 m2. To je meziročně o sto devadesát procent více. Bez nadsázky lze říct, že moderní sklady a výrobní haly praskají ve švech.

Energie na burze prudce zdražují, lidé to pocítí

Ekonomika

Obří poptávka tlačí na růst nájemného. V okolí Prahy už jsou plochy s nájmem převyšujícím pět eur (zhruba 135 korun) za metr čtvereční.

„Developeři, kteří loni omezili spekulativní výstavbu bez předem zajištěného nájemce, na to reagují pružně,“ uvedla Kamila Breen z BNP Paribas Real Estate.

„Aktuálně je ve výstavbě 600 tisíc m2 nových logistických prostor a ve fázi přípravy dalších 900 tisíc m2,“ dodala.

Nejatraktivnější projekty se často ani nedostanou do veřejné nabídky a najdou své nájemce mnohdy ještě před dokončením povolovacího řízení. V prvním kvartále bylo dokončeno přes 80 tisíc m2 skladových a výrobních ploch.

Drahé tarify? Politici si myjí ruce

Stalo se

Za první čtvrtletí udělala největší transakci společnost Tchibo, která si v Chebu předjednala pronájem 70 tisíc metrů čtverečních svého distribučního centra a nově pronajala dalších více než 30 tisíc metrů čtverečních. Celková transakce tak dosáhla 102 500 metrů čtverečních.

Poptávka po dalších skladech a halách v Česku nejspíš jen tak neustane. Firmy chtějí mít logistické základny blíže.

„Pandemie vedla k tomu, že výrobci zápasí s nedostatkem komponentů z Asie. Povede to k tomu, že dodavatelské a logistické cesty se musí zkrátit,“ míní Lubor Svoboda, šéf investičního fondu Arete, který se na výstavbu logistických hal specializuje.

Firmy navíc hledají i menší skladová centra v regionech, například kvůli rozvážce potravin nebo autodílů.

Z centrálních skladů se navezou do oblastních a z nich se rozvážejí zákazníkům. Pro realitní investory jsou sklady a haly z hlediska výnosů číslo jedna, daleko před byty, hotely, obchodními domy.

Například v Ústí nad Orlicí český investor pořídil i s rekonstrukcí menší a starší skladovou halu s kancelářemi za zhruba osm milionů korun a výnos z pronájmu firmě v oblasti automobilového průmyslu je kolem sedmdesáti tisíc měsíčně – takový poměr pořizovací ceny a výnosu nedosáhne nyní zdaleka ani byt na Praze 1.

Návrh rozpočtu a obří schodek pod palbou kritiky

Ekonomika

Automobilová firma přitom hledá další prostory i v jiných regionech. Má ovšem specifické požadavky: nechce objekty do patra, potřebuje hodně místa na manipulační plochy.

Hlad po výrobních prostorech mají přitom nejen velké průmyslové podniky, ale i menší firmy, které často musejí i více než rok hledat, než najdou to, co jim vyhovuje.

Poptávka tak není už jen po obřích logistických centrech u dálnic, ale i skladech a halách v okresních městech. Pro mnohé regiony je to šance na oživení.

Reklama

Výběr článků

Načítám