Hlavní obsah

Ekonomika loni rostla rychleji i díky práci na černo

Právo, Jiří Vavroň
Aktualizováno

Česká ekonomika vykázala loni lepší výsledky, než se dosud předpokládalo. Český statistický úřad totiž dokončil největší revizi dat hospodářství za posledních 15 let podle nových pravidel Evropské unie, které zahrnují i příjmy z šedé ekonomiky.

Článek

V loňském roce tak stoupl podle revidovaných národních účtů hrubý domácí produkt místo 2,3 o 2,7 procenta. V číselném vyjádření se jedná o více jak sto miliard korun.

Obdobné revize proběhly současně ve všech zemích Evropské unie.

Přepočet současně ukázal, že v roce 2009 se ekonomika propadla nikoli o 4,1 procenta, ale o 4,7 procenta. V roce 2006, kdy ekonomika zaznamenala vůbec největší růst, revize růst HDP zvedla na sedm procent. Dříve to bylo 6,8 procenta.

Podle statistiků nejde o nějaká kouzla s čísly. Jak řekla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová, změny údajů spočívají skutečně v přesnějších výpočtech a analýze údajů i o tzv. nezjištěné ekonomice, kam patří například i práce na černo a zatajování skutečných příjmů.

Přepočítány byly i výdaje na  bydlení, a to i z toho důvodu, že podíl tržně pronajímaných bytů výrazně přesáhl deset procent. Statistici zohlednili i změny v českém zahraničním obchodě či daních.

Potvrdilo se, řekl v pátek ředitel odboru ročních účtů Vítězslav Ondruš, že v letech 1995-2004 rostl český vývoz a dovoz, naopak v letech 2005-2010 klesal.

Šedá ekonomika roste

Podle podkladů Českého statistického úřadu podíl šedé ekonomiky na výkonu celého hospodářství roste. Vliv tzv. šedé ekonomiky na celkový výkon hospodářství byl výrazný ve všech letech od roku 1995. Například loni stoupl její podíl na 7,3 procenta z 5,8 procenta před revizí, říká ředitel Ondruš.

Letos statistici předpokládají opět více jak sedmiprocentní podíl. Statistici při zpřesňování výkonů šedé ekonomiky například porovnávali nabídku na trhu práce se skutečnou poptávkou po pracovních silách.

Podle nové metodiky do vývoje ekonomiky statistici již budou nově započítávat komplexněji i údaje z šedé ekonomiky, především z oblasti prostituce, pašování a drog. Dosud ČSÚ zahrnoval pouze odhady z oblasti prostituce a částečně z pašování tabáku. Další mimořádná revize se podle úřadu chystá v roce 2014.

Úpravy mají minimální dopad na vládní dluh a vládní deficit. Podle zpřesněných údajů dluh sektoru vládních institucí na hrubém domácím produktu dosáhl loni 37,55 procenta, o rok dříve 34,38 procenta HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám