Hlavní obsah

Ekonomika EU se vrátila do recese

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 0,4 procenta v porovnání s předchozími třemi měsíci. Vyplývá to z bleskového odhadu Eurostatu. Ekonomika bloku, jehož součástí je i Česko, se tak vrátila do recese. Ta je definována jako dva mezičtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meziročně ekonomika sedmadvacítky zaznamenala propad o 1,8 procenta.

Pokud jde o eurozónu, tedy země, jejichž oficiálním platidlem je euro, tam došlo k mezičtvrtletnímu propadu HDP o 0,6 procenta a meziročnímu poklesu o 1,8 procenta. I eurozóna se tak vrátila do recese.

Podle dat za jednotlivé země jsou v recesi Itálie a Nizozemsko. Výkon české ekonomiky byl o 0,3 procenta nižší než na konci roku a o 2,1 procenta nižší než před rokem.

EK zvýšila odhad růstu české ekonomiky

Ekonomika

„Zpřísněná protiepidemická opatření vedla k dalšímu propadu spotřebních výdajů domácností. K poklesu přispěla i zahraniční poptávka, kdy se ve srovnání s koncem loňského roku nedařilo udržet rekordní vývozy zboží a došlo tak ke snížení celkového salda zahraničního obchodu,” uvedl k výkonu české ekonomiky Vladimír Kermiet z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Sousední Německo, které je zároveň hlavním obchodním partnerem České republiky, zaznamenalo propad ekonomiky o 1,7 procenta mezi čtvrtletími a o tři procenta meziročně.

Podle posledního odhadu Evropské komise (EK) HDP Česka letos poroste o 3,4 procenta. Starší únorová předpověď přitom počítala s růstem ekonomiky jen o 3,2 procenta. Naopak EK snížila odhad růstu pro rok 2022. Český HDP podle něj přidá 4,4 procenta, místo pěti procent, o nichž EK hovořila v únoru.

Reklama

Související články

EK zvýšila odhad růstu české ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka letos poroste o 3,4 procenta, uvedla Evropská komise (EK) v aktuální prognóze. Únorová předpověď přitom počítala s růstem...

Výběr článků

Načítám