Hlavní obsah

Ekonomická situace je špatná, myslí si drtivá většina Čechů

Novinky, pit
Praha

Osm z deseti zaměstnanců, což odpovídá 82 procentům, je přesvědčeno o tom, že ekonomická situace v České republice je špatná. Tři čtvrtiny navíc očekávají, že se bude v příštím roce nadále zhoršovat. Vyplývá to z průzkumu personálně poradenské společnosti Randstad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum dále ukázal, že ve zlepšení ekonomické situace v roce 2013 věří pouze 14 procent obyvatel. Samotným firmám se přitom vede poměrně dobře, alespoň si to myslí sedm z deseti Čechů. Téměř polovina se domnívá, že v dalším roce se situace zaměstnavatele bude ještě dále zlepšovat. S navýšením mzdy ani bonusy ale většina jejich zaměstnanců na sklonku roku nepočítá.

A to i přesto, že své pracovní výkony v roce 2012 hodnotí jako velmi dobré. Osmdesát procent dotazovaných si myslí, že byli letos pro svou firmu přínosem a zasloužili by si proto jednorázové prémie. Šestapadesát procent Čechů je ale přesvědčeno, že se bonusů nakonec nedočkají, 65 procent nepočítá ani s žádným zlepšením platu v následujícím roce.

„Minulý rok měli lidé pesimističtější vyhlídky než nyní a situace dopadla mnohem lépe, než očekávali. V navýšení mzdy loni na sklonku roku doufala pouze pětina Čechů, lepší výplaty se nakonec v roce 2012 dočkalo celých 42 procent obyvatel,“ sdělila Agnieszka Nordbo, generální manažerka z Randstadu.

Penzum práce přibylo

Při hodnocení uplynulého roku si mnoho zaměstnanců rovněž postěžovalo na nadměrné pracovní vytížení a zvýšené nároky ze strany zaměstnavatele. Celkem 80 procent dotazovaných řeklo, že v letošním roce množství jejich práce opět narostlo.

„Mnoho firem bylo v loňském roce nuceno přistoupit ke snižování nákladů a zeštíhlování. To klade samozřejmě vyšší nároky i na jednotlivé zaměstnance. Některé pozice byly sloučeny nebo zrušeny úplně, úkoly, o které se dříve dělili dva, nyní často vykonává jeden člověk,“ připomněla Lenka Nováčková, personální ředitelka z Randstadu.

Podle ní se nicméně situace začíná stabilizovat. V mnoha případech úsporná opatření přispěla k ozdravění firem, což by mělo mít pozitivní dopad i na zaměstnance.

Reklama

Výběr článků

Načítám