Hlavní obsah

Ekologické papírové tašky? Ne tak docela, řetězce musí hledat jiné alternativy

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech přešla většina supermarketů z plastových tašek na papírové s tím, že jsou šetrnější k přírodě. Studie VŠCHT pro ministerstvo životního prostředí však ukázala, že ani papírové tašky nejsou ideálním řešením. Řetězec Billa v reakci oznámil, že od těchto tašek postupně ustoupí. A ekologicky šetrnější tašky hledají i ostatní řetězce.

Foto: koláž Novinky.cz s archivem firem

Řetězce se snaží hledat ekologicky šetrnější tašky

Článek

Studie označila za nejekologičtější tašky z polyesteru. Aby se jim papírové tašky vyrovnaly, musela by se papírová vlákna recyklovat sedmkrát. A to je podle autorů zřejmě za hranicí technických možností.

Další variantou je, že by zákazník použil jednu tašku minimálně pětkrát. Ani to se však zpravidla neděje, tašky se trhají a málokdo je využije víckrát než jednou.

Na studii zareagovala Billa

Na studii zareagoval obchodní řetězec Billa. „Nedávno zveřejněná studie VŠCHT a podněty zákazníků vedly společnost Billa k revizi stávajícího portfolia nákupních tašek. Síť supermarketů Billa nebude po vyprodání zásob jako jediný z řetězců v Česku nabízet papírové tašky, u kterých studie prokázala značnou energetickou náročnost při jejich výrobě,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Dopad tašky z pevného plastu na životní prostředí je podle studie sice vyšší než u tašky z polyesteru. Stejně jako papírové tašky se těm polyesterovým vyrovnají od pátého použití. Na rozdíl od papírových tašek jsou však k takovému opakovanému použití skutečně konstruované.

Závěry studie VŠCHT
Aby se jejich dopady na životní prostředí vyrovnaly těm, které zanechává vítězná polyesterová taška, musela by se papírová taška použít nejméně pětkrát, stejně tak i taška z pevného plastu, a taška z lehkého plastu dokonce dvacetkrát a více.
Stejně tak by se papírová taška vyrovnala dopadům polyesterové tašky až ve chvíli, kdy by papírová vlákna z této tašky prošla sedmi cykly recyklace, což je zřejmě technologicky nemožné.
U jednorázových tašek z lehkého i pevného plastu, ale také z papíru, studie ukázala, že mají horší dopad na životní prostředí než bavlněné tašky. A to bez ohledu na to, zda jejich životní cyklus skončil na skládce nebo v rámci energetického využití.
Bavlněná taška má vyšší environmentální dopady než taška polyesterová a to i v případě, že je vyrobena z organické bavlny.
Zdroj: MŽP

Penny Market, který stejně jako Billa patří do skupiny Rewe Group, vedle papírových tašek prodává tašky z bavlny a polyesteru.

Globus: vedle plátěných tašek i papírové jako menší zlo

„Papírové tašky nabízíme zákazníkům v Globusu už deset let, abychom v případě, že zákazník nemá svou vlastní tašku a nechce používat plastovou, mu nabídli krátkodobé řešení z recyklovaného materiálu,“ uvedla mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

Německo chce úplně zakázat plastové tašky a sáčky v obchodech

Evropa

Globus má v nabídce velkou plátěnou tašku pro nákup do 10 kilogramů a opakovaně použitelný ovosáček jako opakovaně použitelnou textilní alternativu mikrotenu. „Mikrotenu je stále nadbytek, proto alespoň částečná redukce využitím nových sáčků na ovoce a zeleninu,“ doplnila Gabrielová.

„Naším dlouhodobým cílem je nabízet našim zákazníkům permanentní tašky, stejně jako postupně připomínat, že na nákupní tašku je třeba myslet dříve než u pokladny,“ uzavřela.

Papírové tašky ponechává v nabídce i Kaufland

„Nejvhodnější taškou je přirozeně ta, kterou spotřebitel opakovaně a dlouhodobě používá i s ohledem na její materiálové složení,“ řekla Novinkám mluvčí Kauflandu Renata Meierl.

Po zákazu igelitových tašek zdarma lidé kupují ty trvanlivější

Ekonomika

„Z praktických důvodů tak mají přednost před papírovými taškami právě tašky z recyklovaného materiálu nebo například textilní tašky z certifikované biobavlny, které mohou zákazníci v Kauflandu již delší dobu zakoupit,“ dodala.

Kaufland jednorázové igelitky přestal nabízet v polovině roku 2017, i nadále tu však zákazníci mohou koupit i papírové tašky. Vedle toho od října přišel s variantou víceúčelové tašky z recyklovaného polyetylenu. Kromě toho prodává i opakovaně použitelné ovosáčky.

Trend drží i Lidl

Lidl přistoupil ke zrušení igelitek v březnu 2017. „Zákazníkům jsme nabídli alternativní papírové, permanentní plastové a bavlněné varianty. Těch se prodává daleko méně než igelitových v předcházejících letech,“ sdělila Novinkám mluvčí řetězce Zuzana Holá.

„Je to dáno i tím, že si zákazníci začali častěji nosit své vlastní tašky. Do budoucna bychom nabídku tašek rádi rozšířili například o permanentní tašky s nižším obsahem plastu, abychom tak přispěli k ještě větší úspoře,“ dodala.

Lidl nadále nabízí papírové tašky ve třech velikostech, vedle toho řetězec prodává silnou permanentní tašku ve dvou velikostech, dražší bavlněnou tašku a také termotašku na chlazené výrobky.

Anketa

Jakou tašku si v obchodě vybíráte?
Nejčastěji upřednostním igelitovou
16,6 %
Nejčastěji upřednostním papírovou
7,6 %
Nejčastěji upřednostním látkovou
3 %
Nejčastěji upřednostním polyesterovou
1,4 %
Je mi to jedno
3,9 %
Nosím vždy vlastní tašku
67,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9495 čtenářů.

Reklama

Související články

Jednorázovým igelitkám už pomalu zvoní hrana

Jednorázové igelitové tašky, které byly v českých obchodech po desetiletí nedílnou součástí nákupu v supermarketech, začínají z nabídky obchodníků pomalu...

Asie se bouří proti odpadkovému kolonialismu

Stále více asijských států se bouří proti praktikám západních zemí, které vyvážejí odpad do Asie. O to více odpadků však míří do těch asijských států, které se...

Výběr článků

Načítám