Hlavní obsah

EK zvýšila odhad růstu české ekonomiky

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka letos poroste o 3,4 procenta, uvedla Evropská komise (EK) v aktuální prognóze. Únorová předpověď přitom počítala s růstem ekonomiky jen o 3,2 procenta. Naopak ale EK snížila odhad růstu pro rok 2022. Český HDP podle něj přidá 4,4 procenta, místo pěti procent, o nichž EK hovořila v únoru.

Foto: Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Ekonomika celé EU podle prognózy letos i v příštím roce především díky rychlejšímu uvolňování protipandemických omezení poroste rychleji, než se původně čekalo. EK zlepšila letošní výhled růstu HDP na 4,2 procenta. Příští rok by měla ekonomika EU růst o 4,4 procenta.

Komise rovněž očekává, že k zotavení ekonomik pomůže mimořádný fond obnovy, z něhož by měly začít peníze do členských zemí proudit ve druhé polovině roku. Členské země však musejí nejprve poslat plány obnovy, na jejichž základě bude komise peníze rozdělovat. To zatím učinilo 15 států včetně těch největších, Česko mezi nimi zatím není.

České oživení bude stát na poptávce

„Česko tvrdě zasáhla druhá vlna pandemie,” stojí v dokumentu. Oživení by podle EK mělo stát především na domácí a zahraniční poptávce. Ta díky postupnému uvolňování restrikcí poroste už od druhého čtvrtletí.

Analytici: Česká ekonomika se překvapivě drží

Ekonomika

Na oživení ekonomik se mají podílet i pokračující vládní podpůrné programy. Ty ale podle EK spolu se snížením daně z příjmu přispějí také k rychlému růstu veřejného dluhu vzhledem k HDP.

Komise očekává, že se letos i v příštích dvou letech bude inflace v České republice pohybovat nad unijním průměrem. Letos předpokládá průměrnou inflaci 2,4 procenta, na příští rok očekává růst cenové hladiny o 2,2 procenta.

Lepší statistiky než průměr unie bude mít Česko i nadále v oblasti nezaměstnanosti. Ačkoliv letos vystoupí na 3,8 procenta, stále bude o téměř čtyři procentní body pod průměrem EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám