Hlavní obsah

EK vede vůči Česku 19 řízení kvůli chybějící legislativě, hrozí vysoké pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise vede vůči Česku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu proto hrozí pokuty teoreticky až v miliardách korun. Novinářům to řekl před úterním jednáním Sněmovny, která bude o některých takových normách rozhodovat, ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na konci minulého roku, kdy kabinet Petra Fialy (ODS) přebíral vládu od koalice ANO a ČSSD, chybělo Česku 36 takzvaných transpozic. Pokud by se sečetly všechny pokuty, vyšlo by to podle Šalomouna na dvě miliardy korun. Manko kabinet Spolu a PirSTAN stáhl podle Šalomouna na 22 směrnic, další ale mezitím přibývají.

Jako příklad uvedl Šalomoun návrh zákona o sdílení videonahrávek, k jehož projednávání ve třetím čtení se poslanci v pátek nedostali kvůli přestávkám vyvolaným opozičními hnutími ANO a SPD.

"Reálná pokuta hrozí ve výši kolem 70 až 80 milionů korun," uvedl Šalomoun. Česku sice podle něj nyní pomáhají prázdniny, během nichž Evropská komise není tolik aktivní, v srpnu by však EK mohla žalobu podat. Například za zpoždění novely zákona o svobodném přístupu k informacím hrozí pokuta 48 milionů korun.

EK po měsících sporů uvolnila Polsku 890 miliard korun

Ekonomika

V Poslanecké sněmovně nyní čeká na projednání deset zákonů s opožděnou implementací evropských předpisů. Další pak ještě nebyly zařazeny na schůzi. Osm z těchto návrhů zákonů měla dolní komora parlamentu projednat minulý pátek.

Babiš: Je to neschopnost vlády a Šalomouna

"Ve veřejném prostoru se často objevuje argument, že evropské předpisy nám diktuje někdo z Bruselu a nám nezbývá než je jen poslušně přijmout. Pravda je ale taková, že na jejich přípravě se od samého počátku podílejí i čeští úředníci v příslušných pracovních skupinách Evropské komise, úředníci při Radě EU a také čeští europoslanci a ministři. Česká republika tak má možnost aktivně ovlivňovat podobu evropské legislativy. U její tvorby jsme vždy od samého počátku a je jen na nás si vybojovat kompromisy, které jsou pro nás důležité,“ uvedl Šalomoun.

Proti jeho slovům se ohradil expremiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš. „Jestli hrozí nedodržení lhůt, je to jen a pouze neschopnost této vlády, a hlavně právě ministra Šalamouna. Teď si chce udělat PR a dnešním prohlášením obhajuje, proč byla pro něj zřízena zbytečná pozice ministra,” napsal Novinkám Babiš.

„Kdyby současná vládní koalice v minulém období neustále neřešila jen Babiše, neblokovala naši práci a v době covidu nám občas i pomohla, mohli jsme toho logicky schválit mnohem víc. Teď už ale vládnou sedm měsíců, času měli dost a stejně se zase vymlouvají na Babiše,” dodal s tím, že program sněmovních schůzí určuje pětikoalice, která má v dolní komoře parlamentu většinu.

„Pokud vědí, že je něco potřeba urychleně projednat, nic jim nebrání. Mohou to přece zařadit přednostně,” uzavřel Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám