Hlavní obsah

ECB popírá, že odmítla plán rekapitalizace bank ve Španělsku

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) odmítla plán pomoci španělskému ústavu Bankia, o němž uvažovala tamní vláda a který předpokládal, že banka se nepřímo dostane k penězům ECB. Píše to list Financial Times (FT), který se odvolává na činitele v Evropské unii. ECB se ale proti takové interpretaci ohradila a uvedla, že plán s ní vůbec nikdo nekonzultoval.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

"Navzdory zprávám, které se dnes objevily v médiích, nikdo s Evropskou centrální bankou nekonzultoval a ECB nevyjádřila názor na plány, které mají španělské úřady s rekapitalizací jedné z velkých španělských bank," uvádí ECB v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK a dalším médiím. "ECB je připravena s takovými plány poradit," píše se dále.

Zpráva FT naznačuje, že postoj ECB je patrně i hlavním důvodem, proč Madrid změnil strategii a pro peníze si půjde na trh. List napsal, že ECB návrh španělské vlády bez obalu odmítla jako nepřijatelný.

Spekulace o postoji ECB k plánům španělské vlády se objevují v době, kdy Španělsku opět prudce narůstají náklady na obsluhu dluhu. Výnos desetiletých státních dluhopisů přesáhl hranici 6,6 procenta a je nejvýše od začátku roku. Blíží se přitom k hranici sedmi procent, která se obecně považuje za dlouhodobě neudržitelnou.

Madrid se snaží investory přesvědčit, že je schopen krizi v bankovním sektoru zvládnout. Tamní banky se pořád potýkají s dopady krize v realitním sektoru, kvůli níž mají v portfoliích nedobytné úvěry za zhruba 180 miliard eur (asi 4,6 bilionu Kč).

V úterý navíc vyšlo najevo, že guvernér španělské centrální banky Miguel Fernández Ordóňez odstoupí z funkce už 10. června. To je zhruba o měsíc dříve, než se plánovalo. Ordóňeze, jemuž se podle začátečních písmen jeho jména přezdívá MAFO, do čela centrální banky dosadila ještě předchozí socialistická vláda. Politici bankéře často kritizovali za to, že krizi v bankovním sektoru nedokázal zastavit.

Madrid o víkendu nastínil neobvyklý návrh, že by mohla Bankia získat potřebných 19 miliard eur na rekapitalizaci oklikou od ECB. Madrid měl v úmyslu mateřské společnosti Bankie, kterou je ústav Banco Financiero y de Ahorros (BFA), poskytnout státní dluhopisy v odpovídajícím objemu. Ty by pak BFA použila jako zástavu za hotovost, kterou ECB poskytuje v rámci své tříměsíční refinanční operace. Tím by se Španělé nemuseli snažit zajistit si peníze na dluhopisových trzích.

ECB podle zdrojů FT španělské vládě sdělila, že Bankia potřebuje odpovídající kapitálovou injekci a že její plán by mohl být v rozporu s pravidly EU. Ta mimo jiné zakazují takzvané "měnové financování". To jsou právě případy, kdy centrální banky financují vlády tím, že nakupují jejich dluhopisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám