Hlavní obsah

E-shop nabízel „zázračné čipy“ proti covidu. Dostal vysokou pokutu

Více než milionovou pokutu udělila Česká obchodní inspekce (ČOI) e-shopu za to, že nabízel čipy, které údajně posilují imunitní systém a chrání před nemocí covid-19. V rámci čtvrtletní kontroly internetových prodejců našla ČOI ve více než 80 procentech případů nějaké porušení zákona.

Článek

Celkem 304 pokuty v hodnotě přesahující 4,1 milionu rozdala ČOI v období od 1. července do 30. září v rámci kontrol zaměřených na internetové obchody. Během této doby provedla 183 kontrol, přičemž v 83,1 procenta případů zjistila, že došlo k porušení předpisů.

„Zázrak” za pětistovku

Nejvyšší pokutu, a to 1,15 milionu korun, musí zaplatit společnost ELI ATD z Litoměřicka, která „nabízela i formou letáku k prodeji ‚frekvenční čip‘ s ochranou před virem covid-19 s možností jeho objednání telefonicky, SMS nebo e-mailem a prostřednictvím internetových stránek uváděla nepravdivou informaci o jeho vlastnostech“, uvedla ČOI v páteční tiskové zprávě.

Za jeden čip, který měl údajně posilovat imunitu, chtěla společnost 500 korun a každý člověk si jich měl podle rad podniku nalepit na tělo několik. Firma také třeba radila, aby si člověk čip v případě odlepení přilepil zpátky jakoukoli náplastí.

Nedostatečné informace

Problémem e-shopů ale není jen klamání zákazníka o nabízených produktech. Jejich častým proviněním bylo podle zjištění ČOI také nedostatečné informování zákazníka o podmínkách a způsobu uplatnění reklamace nebo vynechání jakýchkoliv informací o mimosoudním řešení spotřebitelských sporů.

Nebezpečný termostat mohl zabíjet. ČOI ho zakázala

Ekonomika

Inspekce si ke kontrolám vybírá záměrně obchody, které prodávají problémový sortiment, jako jsou například hračky nebo výrobky, u nichž panuje podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Vysoké procento zjištěných porušení zákona v rámci kontroly tak neodráží skutečný stav elektronického obchodování v Česku, dodala ČOI.

Reklama

Výběr článků

Načítám