Hlavní obsah

E.ON loni v Česku zvýšil provozní zisk na téměř 12 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Energetická společnost E.ON v České republice loni zvýšila provozní zisk před odpisy (EBITDA) meziročně o 45 procent na 470 miliónů eur (asi 11,6 miliardy korun). Tržby společnosti vzrostly o 18 procent na 2,76 miliardy eur (asi 68,4 miliardy korun). Vyplývá to z výroční zprávy mateřského podniku E.ON.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zisk společnosti rostl zejména kvůli kompenzačním platbám za připojování obnovitelných zdrojů do sítě. E.ON provozuje rozvodnou síť v jižních Čechách a na jižní Moravě a elektřinou zde zásobuje 1,2 miliónu zákazníků. Plynem v těchto částech republiky zásobuje více než 120 000 zákazníků.

Mateřskému koncernu E.ON se však loni příliš nedařilo. Kvůli uzavření jaderných elektráren v Německu se firma propadla do ztráty 2,2 miliardy eur. Nyní se E.ON snaží zbavit některých svých zahraničních akvizic a obrací svou pozornost na rostoucí trhy v Turecku, Brazílii a Indii. Potenciál vidí zejména v obnovitelných zdrojích.

Na konci loňského roku rozhodl E.ON, že prodá svou bulharskou odbočku české firmě Energo-Pro za 133 miliónů eur (asi 3,3 miliardy korun). E.ON Bulgaria provozovala elektrickou distribuční síť v severovýchodním Bulharsku o délce 42 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám