Hlavní obsah

Dvě přední pekárny zvýšily ceny, zdražují i obchody

PRAHA

Dvě přední pekárenské společnosti na českém trhu, Delta pekárny a Odkolek, ode dneška kvůli růstu nákladů na vstupy zdražily. V průměru pekárny kvůli růstu cen obilí i dalších vstupů zdražily své výrobky zhruba o pětinu. Rohlík od pondělí stojí na pultech řady supermarketů 1,5 koruny.

Foto: Zámek Doudleby nad Orlicí (archiv)

Nová galerie výtvarného umění v prostorách zrekonstruované sýpky v areálu zámku Doudleby nad Orlicí

Článek

"S některými partnery se ty smlouvy ještě dolaďují, ale obecně lze říci, že jsme zdražili plošně pro všechny," řekl mluvčí Delta pekáren Jaroslav Pomp. Rozsah úpravy cen neupřesnil. Například rohlík ale může na pultech stát kolem 1,5 koruny. Důvodem je zvýšení nákladů na suroviny a výrobu.

"Dnes jsme ceny zvýšili, fakturovat budeme 11. listopadu. Mezi tím asi ještě proběhne několik horečných jednání," řekl generální ředitel Odkolka Ivan Flek. Ceny, které firma navrhovala, se ale již dnes na pultech objevovaly, dodal. Odkolkem doporučená maloobchodní cena je pro největší obchodní řetězce okolo 1,5 koruny za rohlík a zhruba 17 korun za chleba.

Albert a Hypernova: pečivo je dražší

Zdražení pekárenských výrobků potvrzuje společnost Ahold Czech Republic, která provozuje obchody Albert a Hypernova. "Od dnešního dne jsme ve všech prodejnách Albert a Hypernova v celé České republice navýšili prodejní ceny pečiva," uvedla firma.

Ceny pečiva zvedl podle jednatele Petra Vyhnálka také řetězec Globus. Rohlík prodává za 1,5 koruny. "Zvláštní je, že všichni dodavatelé mají ceny stejné," podotkl Vyhnálek.

Carrefour většinu pekárenských výrobků peče ve vlastní pekárně, která je součástí obchodu. "U těchto produktů zůstává cena stejná. Zvýšení se týká minimálního počtu výrobků od dodavatele," uvedla mluvčí Jana Havlíčková.

Plošné zdražení po 6 letech

Zástupci řetězců i obchodníci podle Pompa nutnost zdražení chápou. Od roku 1997 se ceny pečiva v Česku plošně nezvyšovaly. Nyní je to pro obor životní nutnost, dodal.

Flek již dříve uvedl, že ceny obilí s ohledem na schodkovou tuzemskou bilanci po nízké sklizni stouply během několika měsíců více než o třetinu a do jara pravděpodobně vzrostou o další třetinu. V květnu Odkolek nakupoval pšenici v průměru za 3050 korun za tunu, v polovině září to bylo zhruba 3700 korun za tunu.

Letošní produkce obilovin podle odhadu Českého statistického úřadu meziročně klesla o 15,4 procenta na 5,72 miliónu tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám