Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku stoupá

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v listopadu oproti říjnu zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry tak stoupl o 1,3 bodu, vzrostla důvěra spotřebitelů i podnikatelů. Jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 11,7 bodu vyšší.

Článek

Středeční index podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory zřejmě reaguje na růst německého indexu podnikatelské důvěry Ifo.

„ČR je o několik měsíců svým vývojem posunuta za Německem. Tam, kde je Německo dnes, bude ČR počátkem roku 2011. Bohužel zdá se, že německé oživení nevydrží dlouho. Takže i u nás bude mít oživení jepičí život,“ uvedl Pikora pro ČTK.

Ze šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zhoršení celkové ekonomické situace, ale nečekají již takové zhoršení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v listopadu meziměsíčně snížil. Klesl ale i podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu i v obchodě; ve stavebnictví a ve vybraných službách se naopak snížila.

„Prozatím se zdá, že průmyslové podniky nečekají výraznější zhoršení situace v kontextu se zpomalením hospodářského růstu v eurozóně. Určitě pozitivem jsou pro ně i včerejší indexy nákupních manažerů a dnešní podnikatelské důvěry (Ifo) z Německa, které překvapily výrazně směrem nahoru a do určité míry oddálily obavy z opětovného hospodářského útlumu, který by měl neblahý dopad i na českou ekonomiku,“ uvedl pro Novinky analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám