Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku na začátku roku klesla

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra v českou ekonomiku po prosincovém růstu v lednu opět klesla. Souhrnný indikátor důvěry se snížil proti prosinci o 1,3 bodu na 87,3 bodu. Klesla důvěra u podnikatelů, ještě výrazněji se snížila u spotřebitelů. Vyplývá to z údajů, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku

Článek

„Začátek roku se nesl ve znamení poklesu důvěry ve všech sledovaných odvětvích ekonomiky. Podnikatelé napříč odvětvími negativně hodnotí svoji ekonomickou situaci nebo stávající poptávku,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

U spotřebitelů v lednu spolu s obavami ze zvýšení nezaměstnanosti a ze zhoršení celkové ekonomické situace vzrostly také obavy z růstu cen. Ubylo lidí, kteří mají v úmyslu spořit.

Indikátor důvěry podnikatelů se proti prosinci snížil o 0,7 bodu na 87,1 bodu, u spotřebitelů klesl o 3,5 bodu na 88,5 bodu. Údaje za prosinec se změnily spolu s tím, jak ČSÚ v lednu čísla pravidelně přepočítává.

Důvěra v ekonomiku po dvouměsíčním poklesu vzrostla

Ekonomika

Prosincové zlepšení statistici přičítali tomu, že průzkum se uskutečnil v první polovině měsíce, kdy se rozvolňovala opatření proti šíření koronaviru. Předtím indikátor meziměsíčně rostl od května do září, klesal v říjnu a listopadu.

V lednu byla důvěra meziročně nadále výrazně níže než před rokem, v době před začátkem epidemie koronaviru v Česku.

Důvěra podnikatelů v průmyslu se v lednu meziměsíčně snížila o 0,3 bodu na 93,2 bodu.

Covid sráží důvěru v českou ekonomiku

Ekonomika

„Nejzasaženějším sektorem je obchod, kde optimismus v lednu poklesl o 3,1 bodu. Drtivá většina provozů zůstává zavřena, otevřeno smí mít jen pár největších,” konstatoval hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Ve stavebnictví indikátor poklesl o 2,4 bodu na 108,5 bodu, v obchodu se snížil o 3,1 bodu na 90,4 bodu. „Druhým ekonomicky nejzasaženějším oborem je stavebnictví. To se přitom v průběhu loňského roku dlouho drželo, ale v jeho závěru zažilo velký propad produkce,” dodal ekonom.

Ve službách včetně bankovního sektoru byla v lednu důvěra proti prosinci níže o 0,7 bodu na 78,1 bodu. „Z pravidelného čtvrtletního šetření v odvětvích služeb vyplynulo, že téměř třetina respondentů uvádí jako bariéru růstu produkce nedostatečnou poptávku, 28 procent respondentů limitují v růstu produkce i jiné faktory související pravděpodobně s preventivními protipandemickými opatřeními,” podotkl Obst.

Reklama

Související články

Růst důvěry v tuzemskou ekonomiku zpomalil

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně vzrostla o 0,3 bodu na 87 bodů. Růst důvěry tak výrazně zpomalil proti červenci, kdy se zvýšila o 9,5 bodu....

Výběr článků

Načítám