Hlavní obsah

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku dále klesá

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku v únoru klesla. Mají obavy i ze své vlastní finanční situace. Vyplývá to z výsledků průzkumu, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 3,5 bodu na 85. Klesá již třetí měsíc v řadě.

Foto: Novinky

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku

Článek

„Již tak nízká důvěra spotřebitelů v únoru znovu klesla. Lidé se více než v lednu obávají nejen zhoršení celkové ekonomické, ale i vlastní finanční situace,” konstatovala Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Výrazně vzrostl také podíl spotřebitelů očekávajících v následujících 12 měsících zvýšení nezaměstnanosti a růst cen,“ dodala Ptáčková.

Nálada ve vedení německých podniků se zlepšila

Ekonomika

Indikátor důvěry mezi podnikateli však oproti minulému měsíci vzrostl, a to rovněž o 3,5 bodu. Celkový indikátor důvěry proto oproti lednu stoupl o 2,4 bodu na 89,7 bodu.

„Spíše než jako kýžený obrat sentimentu lze výsledky únorových konjunkturálních průzkumů mezi podnikateli prozatím označit za mírnou korekci minulých výrazně nepříznivých hodnocení,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

„U nezanedbatelné části otázek totiž pořád převládají negativní odpovědi,“ dodal.

Komise zhoršila letošní odhad růstu ekonomiky EU na 3,7 procenta

Ekonomika

Meziročně je důvěra podle všech tří indikátorů výrazně nižší. Celková důvěra oproti loňskému roku poklesla o 8,6 bodu. Důvěra spotřebitelů je ve srovnání s loňským únorem o 19,4 bodu nižší. Indikátor důvěry podnikatelů potom za 12 měsíců klesl o 6,5 bodu.

Analytici si všímají obavy spotřebitelů ze své osobní finanční situace. „Pokud spotřebitelé uvěří, že přijdou horší časy, budou obracet každou korunu ve snaze ušetřit. To podsekne spotřebu a celkové výdaje domácností a maloobchodní tržby poletí dolů,” upozornil Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„To se samozřejmě projeví hlubším poklesem ekonomiky. Lidé nyní potřebují slyšet i dobré zprávy. Ztráta důvěry v politické špičky a jejich schopnost zvládnout pandemickou situaci a očkování, je hlavní problém. Příklady Izraele nebo Velké Británie ukazují, že to jde a jejich strategie nese své ovoce,” dodal.

Reklama

Související články

Česká ekonomika ve čtvrtletí zmírnila propad

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 5,8 procenta. Zmírnila tak propad. Oproti druhému čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 6,2...

Výběr článků

Načítám