Hlavní obsah

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku dál roste

Novinky, bož

Důvěra německých podnikatelů a manažerů v německou ekonomiku v dubnu dále stoupla. V pondělí to oznámil ředitel Institutu ifo Clemens Fuest. Index podnikatelského klimatu stoupl ze 112,3 na 112,9 bodu. Zpráva je zajímavá i pro českou ekonomiku, která je s tou německou výrazně provázaná.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

Součástí zveřejněných čísel jsou kromě indexu podnikatelského klimatu, v němž podnikatelé a manažeři firem hodnotí celkovou ekonomickou situaci, i index podnikatelské nálady a index očekávání.

Index podnikatelské nálady, v němž podnikatelé a manažeři hodnotí aktuální situaci svého vlastního podnikání, proti březnu stoupl o 2,6 bodu na 119,5 bodu. Je tak nejlepší od srpna 2011.

Index očekávání, v němž podnikatelé hodnotí očekávání vývoje ekonomiky i svého podnikání v nejbližších šesti měsících, mírně poklesl o půl bod na 105,2 bodu.

„Po silném nárůstu v předchozím měsíci nejsou tentokrát jejich očekávání natolik optimistická,” řekl k tomu ředitel Institutu ifo Clemens Fuest.

Výroba by však měla i nadále stoupat. „Zejména podniky v oblasti elektrotechniky informují o velmi dobrých zakázkách,” dodal.

Pozitivní vývoj potvrzují i tvrdá čísla

„Pozitivní na německých číslech a obecně číslech z eurozóny je, že ruku v ruce se zlepšováním měkkých indikátorů pozorujeme současně i relativně slušná tvrdá čísla – především z trhu práce a z průmyslu,” uvedl pro Novinky hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„To trochu kontrastuje s čísly z USA, kde tvrdá čísla za pozitivními výsledky průzkumů spíše zaostávají. Příběh zlepšující se nálady na trhu práce podporuje i pohled do struktury podnikatelských nálad v eurozóně – v rámci indexu Ifo výrazně roste především optimismus v maloobchodu,” poukázal ekonom.

„Na českém trhu, kde Ifo funguje také jako spolehlivýpředskokan, se může jeho výsledek líbit koruně – ta zdá se na čas upustí od testování 27 korun za euro,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám