Hlavní obsah

Důchodci dostanou příští rok o 412 korun více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Starobní důchody vzrostou příští rok o 412 korun. Návrh ve středu schválila vláda. Důchodci tak budou od ledna každý měsíc dostávat průměrně 7687 korun.

Foto: Zdroj MMO

Ostrava získala první místo za nejlepší internetovou prezentaci města o životním prostředí. Na snímku Kateřina Šebestová.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chtěl původně zvýšit důchody o 500 až 600 korun. Tato představa vyhovovala i odborům. "Samozřejmě jsme navrhovali, aby to bylo více, ale každé zvýšení je dobré, více už státní rozpočet neumožňuje, " řekla Novinkám mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

Škromach ale musel brát ohled na rozhodnutí vlády z července. Tehdejší kabinet Vladimíra Špidly odsouhlasil, že penze se budou valorizovat v nejnižší možné výši. To je nyní 412 korun.

Ze státního rozpočtu jde na důchody asi 220 miliard korun, příští rok to bude ještě o 13 miliard více.

Jak se zvednou některé penze (v Kč)
současná penzenová výše penzenárůst
51715470299
66307008378
71647571407
82238687464
88039298495
93119834523
Pozn: Orientační výpočet Práva. Všechny částky jsou zaokrouhlovány směrem nahoru.

Důchodce má 40 procent průměrné mzdy

Poměr výše průměrné hrubé mzdy k průměrnému starobnímu důchodu se v příštím roce v porovnání s letoškem zhorší o 0,6 procenta. Průměrný důchod bude 39,3 procenta průměrné mzdy, ta byla ve druhém čtvrtletí 17 817 korun.

Odbory navrhovaly růst důchodů o 7,5 procenta, aby výše penzí více odpovídala růstu reálných mezd. Podle odborových předáků se Česká republika dostává na hranu toho, k čemu se zavázala. Před několika lety totiž přijala mezinárodní úmluvu, podle níž důchody nemají klesnout pod hranici 40 procent mzdy.

Čtyři stovky nedostanou všichni

Důchodci, jejichž příjem je nižší než uváděná průměrná penze, dostanou přidáno méně než čtyři sta. Pokud má například někdo důchod kolem pěti tisíc, polepší si od ledna o necelé tři stovky. To se týká i jednašedesátileté Jany P. z Berouna: "Dostanu přidáno méně než čtyři stovky, protože mám nižší důchod než průměrný. A přitom jsem celý život poctivě pracovala," řekla Právu.

Podle ní je však každá koruna dobrá: "Ale proč dostávají víc přidáno ti, kteří mají vyšší důchod, než my s penzemi nízkými? Kdybych žila sama, tak se ze svého důchodu neuživím," dodala.

Osmasedmdesátiletá Dagmar H. z Liberce , která žije sama, našemu listu řekla: "Já jsem spokojená s každou korunou. Žít z důchodu pro mě není jednoduché. Opravdu mi to vychází jen tak tak. Sem tam mě podpoří dcera.

Jak spočítat zvýšení

Od současné celkové výše důchodu odečtěte 1310 korun. Zbylou část penze (tedy částku bez základní výměry) zvyšte o 5,4 procenta. K tomuto výsledku přičtěte 1400 korun. Máte novou výši svého důchodu.

Ale myslím si, že daleko hůř než důchodci jsou na tom osamělé mámy s dětmi nebo mladí lidé, kteří mají děti." "I kdybych dostala celou slibovanou částku 412 Kč, tak mě to nijak zvlášť nepotěší, protože se všechno tak rychle zdražuje, že to pro mne bude jen žebrácká almužna," dodala jednasedmdesátiletá Eva M. z Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám