Hlavní obsah

Dubnový schodek rozpočtu je nejhorší v dějinách Česka

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 93,8 miliardy korun z březnových 44,7 miliardy korun. Pro porovnání – loni ke konci dubna byl schodek 29,7 miliardy korun. V pondělí o tom informovalo ministerstvo financí. Letošní dubnový výsledek je nejhorší od vzniku České republiky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Dosud byl ke konci dubna nejvyšší schodek rozpočtu v roce 2010, a to 78,2 miliardy korun.

„Opatření vlády České republiky zaváděná k zastavení šíření nákazy nemoci COVID-19 s sebou přinesla významný propad ekonomické aktivity, a tím i omezení daňových příjmů státního rozpočtu. Současně vznikla potřeba vynaložit ze státního rozpočtu mimořádné prostředky na boj proti šíření epidemie a také na podporu ekonomiky,” uvedlo ministerstvo.

Prezident podepsal odklad nájmů i vyšší schodek rozpočtu

Domácí

Výdaje na sociální dávky dosáhly za první čtyři měsíce letošního roku 223,3 miliardy korun, což je meziročně o 21,7 miliardy více.  Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 13,6 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) se snížilo o 1,5 procenta, respektive o 1,35 miliardy korun na 90,15 miliardy.

Sněmovna schválila zvýšení letošního schodku na 300 miliard korun v souvislosti s ekonomickými dopady globální pandemie nemoci covid-19.  Původně počítala se schodkem 40 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám