Hlavní obsah

Dráhy zdraží jízdenky i zákaznické karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Dráhy od 14. prosince se začátkem nového jízdního řádu zvýší ceny většiny jízdenek. Základní jízdné podraží o dvě koruny. V souvislosti s tím se zvedne i zákaznické jízdné. Za zákaznickou kartu na tři roky zaplatí cestující nově 990 Kč místo dosavadních 600 Kč. Hlouběji do kapes budou mít i studenti do 26 let, protože dráhy mění výši slev.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

O dvě stovky na 2000 Kč podraží i populární kilometrická banka. Tato služba přitom patří mezi jednu z nejvyužívanějších. Ještě před rokem stál sešit na 2000 kilometrů 1400 korun.

Podle zástupců ČD je zdražení reakcí na inflaci a stále vyšší ceny elektřiny a nafty. V průměru se ceny zvýší o 7,5 procenta.

Dráhy současně chtějí zákazníky přimět k nakupování jízdenek přes intenet. Budou jim připočítávat tříprocentní bonusy. Zároveň se ruší stokorunová přirážka za nákup přes telefon.

Jak zdraží jízdenky
jízdnényníod 14. prosince
základní jízdenkypodraží o dvě koruny
zákaznická karta600990
kilometrická banka18002000
síťová jízdenka ČDNet440450
RegioNet130150

Zdražení pocítí také studenti do 26 let. Doposud cestovali na vydanou průkazku se slevou 55 procent. Slevu dráhy snížily o deset procent. Žákovské jízdné do 15 let se nemění.

Naopak ceny místenek zlevní. Za ty běžné zaplatí cestující o 16 korun méně, a to 70 korun. Majitelé In-karty/RailPlus jen polovinu ceny. Povinná rezervace na vlaky Pendolino zůstává stejná, a to 200 korun.

České dráhy naposledy zdražovaly 15. června. Zřejmě nejcitelnější změnou bylo zdražení kilometrické banky, jejíž cena se zvýšila ze 1600 na 1800 Kč. Základní ani zákaznické jízdné se neměnilo. Důvodem zdražení tehdy byly podle drah rostoucí ceny nafty a elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

České dráhy zdražily některé jízdenky

Za některé jízdenky na vlak musejí cestující od neděle zaplatit více peněz než dosud. Zřejmě nejcitelnější změnou je zdražení kilometrické banky, jejíž cena...

Výběr článků

Načítám