Hlavní obsah

Dráhy koupily nové vlaky RegioPanter za 2,6 miliardy

České dráhy nakoupily 14 elektrických vlaků RegioPanter od plzeňského výrobce Škoda Transportation. Dopravce chce s nimi jít do plánovaných tendrů na provoz rychlíkových tratí. RegioPantery v současnosti ČD využívají na regionálních tratích, objednaná vozidla ale budou upravena pro dálkový provoz, uvedly v tiskové zprávě České dráhy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

První vlak, provozovaný pod názvem RegioPanter měl svou premiéru v pátek 20. června 2014.

Článek

"V každém voze budou na rozdíl od regionální verze pouze jedny nástupní dvoukřídlé dveře. Nástupní prostory budou odděleny od oddílů pro cestující příčkou s posuvnými dveřmi. V soupravě bude také více multifunkčních míst pro uložení objemných zavazadel," uvedl člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Vyměnit by se rovněž měla sedadla z regionálních verzí za komfortnější sedačky vhodné pro dálkovou dopravu.

U šestice linek, které mají jít do soutěží do roku 2020, požaduje ministerstvo dopravy klimatizovaná vozidla s bezbariérovým přístupem a kapacitou pro přepravu jízdních kol. Tyto podmínky nové vlaky RegioPanter splňují. U pětivozových souprav slibuje dopravce osm míst pro kočárky a 15 držáků jízdních kol. Kratší třívozové soupravy umožní přepravu šesti kočárků a deseti kol zavěšených na držácích.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Nejdříve se mají podle harmonogramu ministerstva dopravy železniční konkurenci otevřít neelektrifikované trati z Plzně do Mostu, z Liberce do Pardubic a z Liberce do Ústí nad Labem. Zde by měl nový provozovatel vzešlý z výběrových řízení začít jezdit do roku 2016/2017 a v případě poslední jmenované na přelomu let 2017 a 2018.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám