Hlavní obsah

Dovolené jsou levnější, ceny však jinak stouply

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v září meziročně stouply na 3,4 procenta ze srpnového růstu 3,3 procenta. Pod nárůst se výrazně podepsalo zvýšení cen pohonných hmot. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Meziročně inflace v Česku vzrostla.

Článek

Pokud jde o pohonné hmoty, u nich činil meziroční nárůst cen 9,6 procenta. Meziročně vzrostly rovněž ceny za bydlení, vodu a energii a samozřejmě i za potraviny. Navíc je letošní rok v oblasti potravin zasažen slabší úrodou obilí. Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit by tak ceny zemědělských výrobků měly spíše nadále růst. To se bude týkat jak pečiva, tak i masa.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v česku

Naopak k poklesu cen došlo v případě obuvi, bytového vybavení, elektrických spotřebičů i dovolených.

„Rostoucí ceny nadále trápí velkou část českých domácností. Inflaci nejvíce pociťují lidé v důchodovém věku,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že podle ČSÚ vzrostla v září inflace domácnosti důchodců meziročně o plných 4,6 procenta.

Potíže s rozhýbáním ekonomiky

Vyšší ceny však pociťují podle Nováka i lidé s nižším než průměrným příjmem. Ve většině případů jim totiž klesá reálná mzda a jejich kupní síla se tak zákonitě snižuje. „Navíc zhoršující se podmínky na pracovním trhu jim téměř znemožňují žádat o vyšší plat,“ dodal Novák.

Podle Kozuba se celý letošní rok inflace nedokázala dostat pod tři procenta, což ve výsledku znamená prohlubování problémů nejen celé ekonomiky, ale i rodinných účtů všech lidí. „Platy nyní neporostou tak rychle, aby dohnaly růst cen, a lidé nemají šanci rozhýbat ekonomiku. Přitom laxní spotřebitelská poptávka ji trápí nejvíce,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám