Hlavní obsah

Dovolená v Chorvatsku podraží, Slovinsko zavede dálniční známky

Právo, Novinky, toh, hyp
PRAHA

Až o devět set korun se může prodražit dovolená Chorvatsku. Dotkne se to každého Čecha, který do země jezdí autem. Slovinsko totiž od 1. července zavede dálniční známky. Minimální cena dálniční známky je 35 eur.

Článek

„Vzhledem k průměrné ceně dovolené v Chorvatsku se tak jedná o výrazné zdražení,“ uvedl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Zároveň zdůrazňuje, že při cestě do Chorvatska při průjezdu Slovinskem Češi využívají přibližně 15 kilometrů tamní dálnice. Kdo by však chtěl riskovat a cestovat bez zaplacení dálniční známky, mohla by mu dovolená přijít pěkně draho. Minimální pokuta je totiž 300 eur (tedy asi 7500 korun).

Okamura upozorňuje, že známka je nutná nejen pro dálnice, ale i pro rychlostní silnice. K dispozici budou zatím jen roční a půlroční známky. „Dálniční známky se mají prodávat s dostatečným předstihem, např. na čerpacích stanicích či v ústředních automotoklubech,“ doplnil Okamura.

„Slovinsko v tomto není nijak limitováno evropskými směrnicemi, má na to právo. Z pohledu českého turisty je to samozřejmě nepříjemné a dá se očekávat, že někteří zvolí jinou trasu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Chorvatsko je pro Čechy již dlouhá léta nejnavštěvovanější destinací. Jezdí sem kolem 800 tisíc českých turistů. Je to pro ně již druhá komplikace za poslední dny. V pondělí totiž Chorvaté oznámili, že zpřísňují pravidla pro vstup nezletilých do země. Mladší 18 let musí mít notářsky ověřený souhlas rodičů, pokud bez nich do Chorvatska cestují.

Hodnoty dálničních známek:
Roční pro osobní auta do 3,5 tuny 55 eur(asi 1375 korun)
Půlroční pro osobní auta do 3,5 tuny 35 eur(asi 875 korun)
Roční pro motocykly 27,50 eur(asi 687 korun)
Půlroční pro motocykly 17,50 eur(asi 437korun)

Reklama

Související články

Chorvatsko komplikuje dětem vstup do země

Podle nového chorvatského zákona, který platí v zemi od letošního ledna, musí mít dítě do 18 let, které do země necestuje se svým zákonným zástupcem, písemný...

Výběr článků

Načítám