Hlavní obsah

Dotace určené malým podnikům šly i velkým korporacím, zjistila kontrola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) při podpoře projektů z oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) neřešilo jejich přínos, ale hlavním cílem bylo vyčerpat prostředky EU, kritizuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Poukazuje i na to, že prostředky rozdělované od roku 2007, které měly směřovat v první řadě k malým a středním podnikům, čerpaly i velké nadnárodní korporace. Ministerstvo uvedlo, že už přijalo nápravná opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek

NKÚ prověřoval podporu zaměřenou na sektor ICT, kterou MPO rozdělovalo v rámci dvou programových období z operačních programů Podnikání a inovace a Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

„Od roku 2007 získalo podporu 727 projektů za více než 7,3 miliardy korun, z toho přes pět miliard z rozpočtu EU. V době přípravy operačních programů stát předpokládal, že investice veřejných prostředků přispějí k rozvoji sektoru ICT v ČR a pomohou konkurenceschopnosti českých podniků. Podíl přidané hodnoty tohoto sektoru na HDP ale v průběhu let rostl bez ohledu na poskytnutou podporu,“ uvedl NKÚ v pondělí na svém webu.

Ministerstvo kultury rozdělovalo dotace složitě a neefektivně, zjistil NKÚ

Ekonomika

Ministerstvo podle kontrolorů posuzovalo úspěšnost a efektivnost programů především podle toho, jestli se jim daří vyčerpat přidělené peníze, a ne podle toho, jaký mají přínos.

„Prostředky rozdělované v rámci operačních programů měly směřovat v první řadě k malým a středním podnikům, například na budování datových center, nová ICT řešení nebo centra sdílených služeb. Dotace měly českým podnikům zajistit lepší pozici na trhu. Z podpory ale v řadě případů čerpaly veřejné prostředky i velké nadnárodní korporace se sídlem mimo EU. Díky dotacím tak tyto korporace uspořily své náklady na projekty,“ uvádí NKÚ.

S podporou sice vzniklo téměř 12 tisíc nových pracovních míst, trh práce se však v dané době potýkal s nedostatkem IT odborníků. „Navíc podpora zaměstnanosti nebyla prioritním cílem ani jednoho z těchto operačních programů,“ doplňují kontroloři.

MPO: Zpráva už není aktuální 

NKÚ zmiňuje třeba dotaci přes 31 milionů korun, která šla na nákup použitého letounu a stavbu hangáru – ty měly podniku sloužit k rozšíření poskytovaných služeb o certifikovanou výměnu leteckých motorů.

„K proplacení projektu došlo, přestože nebylo zřejmé, zda byl zakoupený letoun použit pro potřeby projektu. Navíc se projekt v poslední fázi změnil a s nákupem dalšího vybavení potřebného pro výměnu motorů už nepočítal,“ popsali kontroloři.

Ministerstvo zjištění kontrolorů nepopřelo. Zpráva kontrolorů se podle mluvčí MPO Filipové vztahuje zejména k letům 2012 až 2018, kdy ministerstvo už dříve přijalo nápravná opatření. „MPO si je vědomo, že s některými zjištěními ve zprávě lze souhlasit. Kvůli neaktuálnosti a přijetí opatření k nápravě však zpráva už ztrácí svůj význam,” sdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám