Hlavní obsah

Dostavbu D11 do Polska brzdí majitelé pozemků. Ministerstvo je pro vyvlastnění

Pokračování stavby dálnice D11 od Hradce Králové k polským hranicím brzdí nevykoupené pozemky, v některých úsecích jich je až deset procent. Stát je chce vyvlastnit, vyplývá z materiálu ministerstva dopravy pro středeční jednání vlády.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Na konci loňského roku stát po dlouhých letech průtahů definitivně vyřešil spor s farmářkou Ludmilou Havránkovou, který blokoval dostavbu dálnice do Hradce Králové. Nyní se ale rýsují podobné problémy s dalšími majiteli pozemků v plánované trase pokračování dálnice k Polsku.

Například ve více než sedmikilometrovém úseku mezi Smiřicemi a Jaroměří, jehož stavba má vyjít na čtyři miliardy korun, není vykoupeno zhruba deset procent pozemků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vykoupeny byly všechny pozemky, s jejichž prodejem majitelé souhlasili. Na ostatní byly podány žádosti o vyvlastnění," stojí v dokumentu o stavu přípravy dálnice D11 a rychlostní silnice R11.

K vyvlastnění bude muset stát nejspíš přistoupit také v předchozím úseku z Hradce Králové do Smiřic, kde v jedné části zbývá vykoupit 2,1 procenta pozemků a ve druhé 6,3 procenta pozemků.

Obec blokuje prodej kvůli cyklostezce

Vyvlastňování však zpomaluje loňská novela zákona, která zvyšuje cenu, jež může stát za pozemek nabídnout, a to až na více než osminásobek ceny stanovené znaleckým posudkem. „To vyvolává nutnost zpracovat nové znalecké posudky, vypracování nových smluv a obeslání vlastníků. Ve svém důsledku to může znamenat zdržení přípravy stavby," upozorňuje dokument.

Nicméně právě u tohoto prvního úseku za Hradcem Králové odhaduje, že k vyvlastnění pozemků v trvalém záboru dojde ještě během letošního druhého čtvrtletí.

Přípravu stavby za osm miliard korun do Smiřic však komplikuje také postoj obce Stěžery, která v trase budoucí dálnice plánuje vybudovat cyklostezku. Obec nyní prodej pozemků potřebných pro dálnici blokuje a chce v tom setrvat, než bude mít cyklostezku zajištěnu.

„Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) může zajišťovat pouze přeložky stávajících inženýrských sítí a komunikací, nemůže být investorem přeložky neexistující cyklostezky," upozorňuje dokument s tím, že na to bude potřeba zajistit spolufinancování.

Stavět se má už příští rok

Dálnice D11 ve směru od Prahy zatím končí před Hradcem Králové a motoristé z ní sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či přes provizorní sjezd u Libišan. Loni stavbaři zahájili stavbu posledního úseku do Hradce Králové. Chybějící úsek by měl být hotový v létě roku 2017.

Podle plánů by od Hradce Králové měla D11 pokračovat dál k Jaroměři a poté k polským hranicím. Pokračování od Hradce Králové chce ŘSD podle dokumentu začít stavět už v polovině příštího roku. Podmínkou je však včasné majetkoprávní vypořádání a získání stavebního povolení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám