Hlavní obsah

Domácnosti i firmy se stále více zadlužují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zadlužování domácností v České republice pokračuje. Objem úvěrů poskytnutých domácnostem vzrostl za duben o 6,2 miliardy. Stále více se ale zadlužují i firmy. Za měsíc si půjčily téměř 11 miliard.

Foto: David Szeliga

Z inscenace Kouzelná noc

Článek

Srovnatelně si přitom podnikatelé půjčovali už jen v červnu a listopadu loňského roku. Jiné měsíce úvěry kolísaly. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Údaje jsou podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška dalším střípkem do mozaiky důkazů, že ekonomický růst nabývá na síle. Meziroční tempo růstu úvěrů domácnostem se totiž udrželo na třicetiprocentní hranici. "Také díky úvěrům bylo zřejmě tempo růstu spotřeby domácností v prvním kvartálu vyšší, než by odpovídalo jen přírůstku jejich příjmů," uvedl Sobíšek.

Domácnosti také ukládaly

Objem peněz, které domácnosti uložily na bankovní účty, vzrostl meziměsíčně o 11,6 miliardy na 458,2 miliardy korun. Množství peněz, které mají lidé uloženy se splatností, tedy na běžných účtech, rostl celý minulý rok. Objem peněz, které měly domácnosti uložené na vkladech s výpovědní lhůtou, klesl o půl miliardy na 177,9 miliardy korun.

Firmy v dubnu uložily na účty rekordních 23 miliard korun.

Úvěry a vklady domácností a firem
.duben 2004květen 2004
úvěry domácností246,2252,4
úvěry firem547,0557,7
vklady* domácností446,6458,2
vklady* firem219,9242,9
* pozn: jedná se o tzv. vklady se splatností
Zdroj: ČNB

Reklama

Výběr článků

Načítám