Hlavní obsah

Dolar oslabuje. Bílý dům popřel, že se obává silné měny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bílý dům oficiálně popřel zprávy, podle kterých prezident Barack Obama řekl na schůzce G7, že silný dolar představuje problém pro americkou ekonomiku, napsala agentura Reuters. Dolar oslabil vůči euru i japonskému jenu. Od jara dolar oslabil i vůči koruně.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama na summitu zemí G7

Článek

O prohlášení prezidenta Obamy proti silnému dolaru v pondělí informovala agentura Bloomberg poté, co se reportéři sešli s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

„Prezident neprohlásil, že silný dolar je problém," uvedl mluvčí Bílého domu. ”Říkal, jako již několikrát předtím, že globální poptávka je příliš slabá a země G7 by měly použít nástroje měnové i rozpočtové politiky a provést strukturální reformy na podporu hospodářského růstu," dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru k euru

Navzdory popření zprávy mají investoři obavy, protože centrální banka USA (Fed) a další představitelé USA v posledních několika měsících vyjádřili obavy z dopadu silného dolaru na ekonomický růst a vývoz z USA, napsala agentura Reuters.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Euro po zprávách v pondělí vůči dolaru posílilo o 1,2 procenta na 1,1232 USD a k jenu stouplo o 0,8 procenta na 140,52 JPY.  Ke koši předních světových měn dolar oslabil o půl procenta. V úterý dopoledne se euro obchodovalo za 1,1283 USD. V březnu se kurz pohyboval kolem hranice 1,05 USD a některé banky odhadovaly, že se ještě letos kurz eura a dolaru srovná jedna ku jedné.

Euru pomáhají dobré zprávy o vývoji německé ekonomiky a podle některých zdrojů i jistá naděje, že se Řecku podaří dohodnout s věřiteli. Atény v úterý uvedly, že jsou ochotné jednat o kompromisu do konce června.

Dolar za poslední měsíce oslabil i vůči koruně. V úterý klesl až na 24,18 CZK, v březnu přitom stál téměř 26 korun. Euro stojí 27,40 CZK.

Čas pro nákup dolarů

„Euru svědčí rostoucí výnosy v eurozóně, které lákají investory. Snižuje se tak rozdíl mezi výnosy ve Spojených státech a v Evropě. Tento nejnovější vývoj svědčí kurzu koruny proti dolaru, česká měna je vůči té americké na téměř měsíčním maximu," řekl Novinkám analytik Komerční banky Marek Dřímal.

„To může být atraktivní úrovní pro nákup dolarů na dovolenou. V nejbližších týdnech totiž čekáme, že přijdou příznivé zprávy o stavu americké ekonomiky, které povedou k posílení dolaru na trhu s eurem a zprostředkovaně i vůči koruně," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám