Hlavní obsah

Dolar bude na konci prázdnin dražší, odhadují analytici

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud budete na dovolené potřebovat dolary, vyplatí se s nákupem nečekat. V následujících měsících americká měna vůči koruně posílí, shodují se ekonomičtí analytici. Naopak s nákupem eur můžete počkat, i když v dalších měsících zřejmě oslabí jen nepatrně. Kurz koruny k euru je letos mimořádně stabilní kvůli politice ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Na rozdíl od eura by turisté s nákupem amerického dolaru příliš otálet neměli. Dolar je v současnosti prakticky nejlevnější za poslední měsíc a půl. Během prázdnin očekáváme jeho posílení na trhu s eurem díky rychlejšímu ekonomickému oživení v USA, což by mu v důsledku mělo prospět i proti koruně,” řekl Novinkám analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Vůči současným úrovním 20,07 koruny za dolar by se tak podle něj měl ke konci září posunout zhruba ke kurzu 20,30 koruny za dolar. Posilování dolaru očekává i analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

„Vůči americkému dolaru se poslední dva měsíce drží koruna slabší, a to od chvíle, kdy Evropská centrální banka naznačila, že přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky, což nakonec také udělala. Akce ECB vedla k posílení dolaru k euru, což se projevilo i v kurzu koruny k dolaru. Očekávám, že i nadále se bude dolar obchodovat nad dvacetikorunovou hranicí, a dokonce by koruna k dolaru mohla ještě o pár desítek haléřů oslabit,“ uvedl Šimek.

Důvodem pro další zisky dolaru by měl být podle analytika Citfin kromě lepších zpráv z americké ekonomiky rozdíl v měnových politikách americké a evropské centrální banky. Zatímco americký FED již pomalu snižuje nákupy dluhopisů a začíná mluvit o zvyšování sazeb v příštím roce, Evropská centrální banka rozjíždí další kolo uvolňování měnové politiky.

Kurz koruny k euru stabilní

S vhodným načasováním nákupu eur si turisté hlavu lámat nemusejí, jeho kurz ke koruně je velmi stabilní.

„Kurz koruny je  letos zatím extrémně stabilní a v posledních týdnech se nadále drží v pásmu 27,40–27,50 Kč za euro. Po listopadové intervenci se koruna stala nezajímavou pro spekulanty, a koruna tak příliš nereaguje ani na lepší domácí data, ani na zahraniční události. Občasné výkyvy přinesla dividendová sezóna, která je ale už v podstatě za námi. I přes léto tak pravděpodobně zůstane koruna uvězněna v současném pásmu. Výraznějších změn kurzu se zřejmě dočkáme až s ukončením intervenčního režimu, což ale nebude dříve, než ve druhém čtvrtletí příštího roku,“ říká Šimek.

Jen nepatrné oslabení eura předpokládá analytik Komerční banky Marek Dřímal.

„Náš výhled předpokládá kurz ke konci září na úrovni 27,20 koruny za euro. Vzhledem k současné úrovni na mezibankovním trhu zhruba 27,42 koruny za euro by tak sice mohli lidé počkat, až se kurz dostane na výhodnější úroveň – námi očekávaný pohyb koruny však není tak zásadního rázu, aby se rozhodnutí ohledně koupě eur stalo tou nejzásadnější otázkou letošní dovolené,“ doplňuje Dřímal.

Ušetřit mohou lidé především výběrem směnárny a zjištěním, že si neúčtuje žádný transakční poplatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám