Hlavní obsah

Dohody s Čínou mohou Česku přinést investice za čtvrt biliónu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští investoři by v Česku na základě ve středu podepsaných dohod mohli investovat do roku 2020 až 232 miliard korun, z toho 95 miliard letos. Vyplývá to z přehledu ekonomických dohod podepsaných při příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR, které byly zveřejněny na webu Pražského hradu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Smlouvu o investicích za víc než dvě miliardy eur podepsala s čínskými partnery i automobilka Škoda.

Článek

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Dohody podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding. [celá zpráva]

Z dohod zveřejněných na webu Hradu je s částkou 5 miliard eur (136 miliard korun) největší smlouva o strategickém partnerství J Finance Group a čínské Ping An Bank. Společný fond chce investovat do finančního sektoru, energetiky a průmyslu.

Dohoda se Škoda Auto počítá s částkou 2,1 miliardy eur (57 miliard korun) a týkat se má investic do SUV, hybridních a elektrických automobilů.

Elektrárny, letadla i fotbalový stadión

China Longyuan Power Group hodlá investovat do větrných elektráren chomutovské S.W.H Group 550 miliónů eur (14,8 miliardy korun.)

Memorandum o porozumění podepsaly také kunovický výrobce letadel Aircraft Industries a China Aviation Supplies Holding Company. Dohoda zahrnuje prodej 20 letadel L-410, hodnota kontraktu je 111 miliónů eur (tři miliardy Kč).

Čínská společnost CEFC zaplatí za 90procentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz 84,5 miliónu eur (2,3 miliardy korun), vyplývá také ze zveřejněných smluv. Největší cestovní agenturu v Česku Číňané kupují od investiční skupiny Rockaway. Ta ji koupila teprve před měsícem od polského fondu MCI Management za 325 miliónů zlotých (dvě miliardy korun).

Z dalších investic je na seznamu například  rekonstrukce a nákup fotbalového stadiónu Eden za 1,3 miliardy korun. Fotbalový klub SK Slavia Praha vlastní také CEFC.

Celková finanční hodnota uzavřených dohod je podle Hradu 294 miliard korun, z toho do ČR by mělo jít 232 miliardy, 62 miliard připadá na navýšení českého exportu do Číny.

I při zahrnutí v těchto dnech oznámených čínských investic bude jejich objem v Česku srovnatelný s těmi z Belgie nebo Kypru, uvedla ČTK s odkazem na vyjádření ekonomických analytiků.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínský prezident odletěl z Prahy do USA

Čínský prezident Si Ťin-pching ve středu odpoledne ukončil třídenní návštěvu České republiky a odletěl do USA. Během jeho pobytu podepsali zástupci obou zemí...

Výběr článků

Načítám