Hlavní obsah

Dohoda o plynu se zkomplikovala, Ukrajina podepíše novou smlouvu

Novinky, alt, jov
MOSKVA
Aktualizováno

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v neděli večer odmítl dojednanou smlouvu o monitorování dodávek plynu. Podle něj je neplatná, protože Ukrajina si ke svému znění připsala dodatek, a má tedy jiné znění než Rusko. Ukrajina v noci souhlasila, že dokument podepíše znovu, bez dodatku.

Článek

"Jsme nuceni považovat podepsaný dokument za neplatný," řekl v podvečer Medveděv. "Dohoda nebude, dokud tyto klauzule ukrajinská strana neodstraní nebo neodvolá," řekl. Spuštění plynu do Evropy se tak odkládá a termín, v nějž EU doufala, tedy nedělní noc či pondělí, vypadá nereálně.

Předseda Evropské komise José Barroso se ještě v neděli v noci dohodl s ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou, že její země na dodatku nebude trvat a ze smluv ho vypustí.

Sporný dodatek

Na dokumentu, který podepsala Ukrajina, je podle informací serveru izvestia.ru poznámka, že k němu náleží ještě deklarace. Medvěděva o tom informoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Medvěděv ihned poté vystoupil s tím, že dokument považuje za neplatný. Ukrajina prý trvala na tom, že dokument je platný jen s tímto doplněním.

Podle Lavrova jsou v doplnění "lživá tvrzení", v nichž se konstatuje, že Ukrajina v minulých dnech neodebírala plyn, který jí nebyl určen.

Podle českého premiéra Mirka Topolánka nemá ukrajinská deklarace na dohodu žádný vliv. "Naše odpovědnost nalezením dohody skončila. Obstrukce při naplňování dohody jdou zcela na vrub signatářů," řekl Právu v neděli večer Topolánek

Topolánek přesto ještě večer mluvil s ruským protějškem Vladimirem Putinem. "Ukrajinská deklarace není součástí protokolu (hlavní části dohody) a představuje jen názor Ukrajiny," citoval Topolánka podle ČTK mluvčí ruského premiéra.

Putin podle agentury ITAR-TASS požádal, aby v takovém případě Rusko obdrželo protokol podepsaný Ukrajinou bez jakýchkoli výhrad či doplňků. Putin údajně vyjádřil obavy, že ukrajinské dodatky mění podstatu protokolu o monitorování tranzitu ruského plynu do Evropy.

Putin mluvil o dodatcích s Barrosem

Jak uvedla agentura Interfax, o problému s dohodou o monitoringu hovořil v neděli večer ruský premiér Putin s šéfem Evropské komise José Manuelem Barrosem. Tomu Putin sdělil, že jakékoliv dodatky k protokolu, který byl podepsán v Moskvě představiteli Ruska a EU, jejichž obsah ruská strana neodsouhlasila, jsou nepřijatelné. Telefonní hovor se uskutečnil z Barrosovy iniciativy.

Evropské předsednictví oznámilo, že Rusko i Ukrajina převzaly v Bruselu podepsané dokumenty o monitorovacích komisích a mise jsou již fyzicky na místě, aby přepravu plynu hlídaly.

Medvěděv řekl, že plyn bude spuštěn, až porovná, že obě verze, ukrajinská a ruská, jsou stejné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám