Hlavní obsah

Do Zenklovy a Vinohradské ulice v Praze se od září vrátí tramvaje

Aktualizováno

Do pražské Zenklovy ulice se v sobotu 1. září vrátí po osmiměsíční rekonstrukci tramvajová doprava. Auta budou moci zatím jezdit pouze ve směru do centra. V Zenklově ulici byly opraveny tramvajové koleje, vozovka i inženýrské sítě. V sobotu se tramvaje vrátí také do Vinohradské ulice.

Foto: archiv ČTK

Zenklova ulice před rekonstrukcí

Článek

Práce, které začaly v lednu, vyšly na více než 150 miliónů korun.

„Rekonstrukce Zenklovy ulice je jednou z nejzásadnějších akcí obdobného charakteru, které se v Praze realizovaly. Bylo nutné koordinovat postup několika investorů. Uzavírka byla pochopitelně vzhledem k dopravnímu vytížení velmi nepříjemná,” řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Ulice byla opravena v délce 1,6 kilometru mezi Elsnicovým náměstím a Bulovkou. Vedle kolejí a vozovky byl obnoven také most přes Rokytku, vodovodní potrubí a kanalizace a zrekonstruováno bylo i veřejné osvětlení. Tramvajová trať pak byla na řadě míst nově oddělena od jízdních pruhů pro auta.

„Dopravní režim je zde takový, že je v části povolena jízda ve směr do centra. Kompletní opravy vozovek jsou s omezením plánovány do října, poté by měla být ulice průjezdná, ale stále zde budou probíhat opravy chodníků s lokálním omezením provozu, a to do jara příštího roku,” řekla Novinkám mluvčí TSK Barbora Lišková.

Změněny byly rovněž zastávky, kdy byla stanice Stejskalova vysunuta před Libeňský zámeček a přejmenována na Libeňský zámek. Zastávka U Kříže pak přestala být ostrůvkem, ale cestující zde budou nastupovat z vysunutého chodníku a ve směru do centra byla přesunuta pod Podlipného ulici. Všechny zastávky jsou bezbariérové.

Ve stejném termínu jako do Zenklovy se tramvaje vrátí také do Vinohradské ulice, kde se v posledních dvou měsících opravoval úsek mezi ulicemi Hradecká a Želivského dlouhý 0,7 kilometru. Zrekonstruovány byly zastávky Olšanské hřbitovy a Želivského, úpravy vyšly na 65 miliónů korun. V příštím roce by rekonstrukce tramvajových kolejí ve Vinohradské měla pokračovat v úseku mezi Škrétovou a Sudoměřickou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám