Hlavní obsah

Do železnice na Plzeňsku přitečou z Bruselu tři miliardy korun

– Brusel

Na podporu modernizace železnice v Česku, konkrétně na Plzeňsku, uvolní Evropská komise z regionálních fondů 120 miliónů eur (zhruba 3,1 miliardy korun). Projekt je součástí přímého spojení Prahy s Německem a jednou z prioritních tras pro výstavbu transevropské železniční sítě.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavním cílem projektu je modernizace železniční tratě o délce 21,66 kilometru mezi městy Zbiroh a Rokycany ve východní části Plzeňského kraje. Díky tomu by železniční infrastruktura na tomto úseku měla být v souladu se standardy EU i mezinárodními standardy.

„Podáváme průběžné žádosti na naše projekty, které máme v té prioritní ose rekonstrukce železničních tratí, takže pravděpodobně je to jedna z tranší, které dostaneme,“ uvedl ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

„Zásadní projekty jsou ty čtyři železniční koridory, kde se pokoušíme modernizovat železniční trať na takový stav, aby jednotlivé vlaky mohly projíždět rychlostí až 160 kilometrů za hodinu, aby železniční doprava, zejména osobní, byla atraktivní pro naše občany,“ dodal.

Bezpečnost i kratší jízda

Evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn v prohlášení dodal, že modernizace železniční sítě bude mít výhodu pro cestující z hlediska bezpečnosti přepravy i snížení doby přepravy.

„Pro obyvatele České republiky by mělo být snazší cestování do jiných členských států a jako jedno z prioritních dopravních spojení EU tato investice také přispěje k hladkému fungování vnitřního trhu unie. To zase učiní Českou republiku atraktivnější pro investory a podnikání,“ dodal.

České republice bylo přiděleno v letech 2007 až 2013 z finančních prostředků na kohezní (soudržnou) politiku zhruba 26,7 miliardy eur (asi 691,3 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám