Hlavní obsah

Do Česka dorazily první kubíky ruského plynu

– PRAHA

Do Česka dorazily v úterý večer první dodávky ruského plynu přes Ukrajinu. Informoval o tom mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský. První metry krychlové plynu z Ruska dorazily po 18:00 do předávací stanice Lanžhot, dodal Chalupský s tím, že objem dodávek se postupně zvyšuje.

Článek

"Předpokládáme, že objemy plynu budou během příštího dne postupně narůstat tak, jak budou dodávky proudit dále do Evropy, a soustava začne fungovat naplno," uvedl Chalupský.

RWE Transgas původně předpokládal, že plyn by se k českým hranicím mohl z Ruska dostat za 50 hodin po otevření kohoutků. Ukrajina ale pravděpodobně začala do sítě dodávat plyn z vlastních zásobníků, což tok urychlilo. Plyn tak již během odpoledne doputoval na Slovensko a do Maďarska.

Za výpadkem spor Ruska a Ukrajiny

Moskva zastavila dodávky plynu Kyjevu na Nový rok, protože se s Ukrajinci nedohodla na ceně plynu pro letošní rok. O sedm dní později vinou vyhrocení sporu zcela ustaly i dodávky pro evropské odběratele přes ukrajinské plynovody, jimiž normálně proudí do Evropy 80 procent ruského plynu, tedy asi pětina evropské spotřeby. Řada zemí, zejména Bulharsko, Moldavsko a Slovensko, se ocitla v krizové situaci.

Na obnovení dodávek se o víkendu dohodli šéfové obou vlád Vladimir Putin a Julija Tymošenková. V úterý ráno Rusko pustilo plyn do ukrajinských plynovodů a dále do Evropy.

Gazprom Export v roce 2007 dodal do Evropy téměř 160 miliard metrů kubických zemního plynu. Z toho do České republiky směřovalo 7,2 miliardy metrů krychlových. 

Ředitelé české rozvědky a kontrarozvědky ve sněmovním bezpečnostním výboru varovali, že situace s přerušením dodávek plynu z Ruska do Evropy se pravděpodobně bude opakovat. Otázkou zůstává, kdy a jak často. Výbor proto vyzval vládu, aby nejpozději na březnovou schůzi Sněmovny předložila návrh nové energetické koncepce státu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám