Hlavní obsah

Dluh státu byl loni 493 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Státní dluh České republiky se na konci loňského roku vyšvihl na 493,2 miliardy Kč z lednových 396 miliard korun. Ve čtvrtém čtvrtletí se státní dluh zvýšil o 16,5 miliardy korun, uvedlo ve středu ministerstvo financí. Státní dluh tak proti očekávání analytiků ani loni nepřekročil půlbiliónovou hranici.

Foto: Klára Kašparová
Článek

Obchodovatelný státní dluh, který zahrnuje státní pokladniční poukázky a střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v oběhu, dosáhl podle MF ke konci minulého roku 479,9 miliardy Kč.

Státní dluh výrazně roste od roku 1997. Spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů součástí veřejného dluhu. Ten podle maastrichtských kritérií pro budoucí přijetí eura nesmí překročit 60 procent HDP.

"Státní dluh byl nižší, než se čekalo. Důvodem je nižší loňský schodek státního rozpočtu oproti plánovanému deficitu," řekl ČTK analytik Patria Online David Marek. Státní dluh podle něj představuje 20,5 procenta HDP. Státní dluh na obyvatele loni stoupl o 9450 Kč na 48.260 korun, dodal.

Dluh se zvyšuje emisemi státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu, který zahrnuje i ztrátu České konsolidační agentury. Vláda již prosadila část reformy, která by měla zpomalit neúměrné zadlužování země. Pokud by reformu nepřijala, překročil by veřejný dluh maastrichtskou hranici zhruba v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám