Hlavní obsah

Dluh Česka v zahraničí stoupl na 1,9 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zahraniční dluh Česka se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 33,7 miliardy korun na 1,906 biliónu korun. Představoval tak 49,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP). K vyššímu zadlužení přispěly především vládní a bankovní sektor. Meziročně byl zahraniční dluh vyšší o 192,1 miliardy korun, oznámila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zahraniční závazky s původní splatností delší než jeden rok tvoří 71 procent pasiv. „Růst zahraniční zadluženosti vládního sektoru souvisel s uskutečněnými emisemi dlouhodobých vládních dluhopisů na zahraničních trzích. Podíl zahraničního dluhu vládního sektoru na celkovém zahraničním dluhu ČR činí 27,4 procenta," uvedla centrální banka.

Bankovní sektor zvýšil přijaté krátkodobé vklady ze zahraničí. Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB zaujímaly 25,3 procenta na celkové zahraniční zadluženosti.

Nárůst zahraničního dluhu ve struktuře podle instrumentů se projevil především v navýšení podílu dluhopisů na úkor obchodních úvěrů a dluhových závazků k přidruženým zahraničním podnikům. V zahraničním dluhu převažují závazky ve formě emitovaných dluhopisů a finančních půjček (62 procenta).

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí, tedy rozdíl finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k ostatním, se v prvním čtvrtletí zvýšil o 62 miliard korun na 1,957 biliónu korun. Poměr schodku investiční pozice k HDP v běžných cenách činí 51,2 procenta. V meziročním srovnání je schodek investiční pozice o 83 miliard korun vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám