Hlavní obsah

Deutsche Telekom v rekordní ztrátě

Novinky, Tomáš Loskot
BERLÍN

Čistou ztrátu 24,6 miliardy eur (přibližně 760 miliard korun) utrpěl loni německý telekomunikační gigant Deutsche Telekom. Jde o rekordní, nejhlubší propad hospodaření v německé firemní historii. Ztráta Telekomu má hodnotu celého státního rozpočtu Česka a firma se tak zařadila se mezi světové rekordmany ztrát jako AOL Time Warner či Vodafone.

Foto: Eva Kujínková, Chaloupky o.p.s.

Budníček menší

Článek

Informace je vyvrcholením série zpráv o ztrátách evropských telekomunikačních společností. Minulý týden totiž ztráty převyšující dokonce 20 miliard eur přiznaly France Telecom a také Vivendi.

Hlavní příčinou šokujícího propadu byl pro Deutsche Telekom více než 19 miliard eur odpisů na ztrátu hodnoty majetků, které získal za nadhodnocené ceny při rozmachu v 90. letech.

Tahounem je T-Mobile

Tržby německého operátora vzrostly o 11 procent na 53,7 miliardy eur. Zisk před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací stoupl o 7,8 procenta na 16,3 miliardy eur. Vedení Deutsche Telekomu může těšit, že poslední čtvrtletí roku signalizovalo začátek oživení a jeho výsledek překonal očekávání.

Zisk se totiž v tomto období zvýšil meziročně o 14,6 procenta na 4,4 miliardy eur a překonal průměrný odhad analytiků na 4,24 miliardy. Čistá ztráta klesla na 100 miliónů eur ze 2,5 miliardy před rokem a tržby se zvýšily o devět procent na 14,5 miliardy eur.

Nejvíce zlepšení pomohla mobilní divize T-Mobile International růstem zisku o 24,4 procenta na 1,2 miliardy eur. Telekomu se podařilo v posledním čtvrtletí také snížit celkový dluh na 61,1 miliardy eur a překonal tak očekávání kolem 61,5 miliardy. Společnost slíbila snížit zadluženost na trojnásobek ročního zisku, tedy ke zhruba 50 miliardám eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám